today-is-a-good-day
17 C
Athens

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών με επίκεντρο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τις διαδημοτικές μετακινήσεις, το λιανεμπόριο, αλλά και τα σχολεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καθώς τα συνεχή lockdown έχουν φέρει κόπωση στους πολίτες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Αδ.Γεωργιάδης: Άνοιγμα καταστημάτων από Δεύτερα με 13032 και χρονικό όριο

Πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο, εισηγήθηκε μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μην μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς αλλά στην επιτροπή υπάρχουν  επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού  το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το  γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Π.Σταμπουλίδης: Με περιορισμούς η επανεκκίνηση της αγοράς

Όταν δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών θα επανεκκινήσει η αγορά αλλά με περιορισμούς, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι το click away και το click inside αποτέλεσαν λύσεις για την περίπτωση που λειτουργούσαν οι δραστηριότητες σαν ακορντεόν αλλά όπως είπε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και οι κλάδοι που θα ανοίξουν θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, καθώς η οικονομία θα πρέπει να επανεκκινήσει.

Χαρακτήρισε μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο καθώς, όπως εξήγησε, με τους εμβολιασμούς και τα self test θα διευρύνουμε το τοίχος της προστασίας μας ώστε να μπορούμε να ζούμε με τον υιό επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, όταν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside.

«Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία» όπως είπε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το «πράσινο φως».

Αρ.Πελώνη: Οδεύουμε προς σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Για έναν οδικό χάρτη προς μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε τηλεοπτική συνέντευξή της σήμερα στον «ΣΚΑΪ».

Όπως είπε «η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή -συνυπολογίζοντας και το πρόσθετο, συμπληρωματικό, εργαλείο των self-test, καθώς ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής τα self-test- με βάση το οποίο θα μπορούσε να τεθεί ένας οδικός χάρτης, για μια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Η Επιτροπή κοιτάζει όλα τα επίκαιρα δεδομένα, τα αξιολογεί και εισηγείται. Η κυβέρνηση, κατόπιν αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές».

Η κ. Πελώνη αναγνώρισε πως «υπάρχει μία μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. Το αναγνωρίζουμε όλοι. Για να υπάρξει, λοιπόν, συμμόρφωση στα μέτρα -και προφανώς είμαστε σε μια έξαρση αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, για να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη άρση των μέτρων, χωρίς κανένα κριτήριο. Προφανώς, λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα τα αξιολογήσει, λοιπόν, η Επιτροπή. Υπάρχει ένα μενού επιλογών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ