today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Bουλή: Ένταση στην Ολομέλεια για την υγειονομική κατάσταση

Η διαχείριση της πανδημίας, τα χθεσινά ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και η διάταξη για τη διανομή self test στους πολίτες, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου με τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας και τις λοιπές διατάξεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπλούχος, σημείωσε ότι όλες οι διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας αποβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού. Σε αυτόν τον στόχο ενέταξε και τη διάταξη για την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου της νόσησης. Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι «η χώρα είναι τυχερή διότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κοιτάξει κατάματα την κατάσταση και να εργαστεί με ρεαλιστική ματιά, όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της νόθας και σκοτεινής γνώσης και τόνισε πως το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι πεδίο ευκαιριακής δράσης για να εξαντληθεί με όρους κοινωνικής απασχόλησης ανειδίκευτου προσωπικού. «Μιλάτε συνεχώς για εκατόμβες νεκρών. Προσπαθείτε να ξυπνήσετε νομικούς βρυκόλακες και βαμπίρ για την ανάδειξη ευθυνών για τους θανάτους; Να ποινικοποιήσετε, δηλαδή, το ΕΣΥ, τους λειτουργούς του, τους επιστήμονες, την πολιτική ηγεσία; Τι φθονερός και καοήθης σταυροφορισμός και Δονκιχωτισμός είναι αυτός; Εσείς δεν φέρετε καμία ευθύνη για τη στελεχιακή αποψίλωση και των λειτουργιών του ΕΣΥ;», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι εκείνο που τον απασχολεί είναι ικανοποιήσει τα συντεχνιακά συμφέροντα και στοχοποιεί διακεκριμένους επιστήμονες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνικά τεχνάσματα με τα τεστ αυτοδιάγνωσης, προκειμένου να καλυφθεί η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. «Τελευταίο επικοινωνιακό τέχνασμα τα self test, που ξέρετε ότι έχουν θέμα αξιοπιστίας και δεοντολογίας. Ποιος ασυμπτωματικός εργαζόμενος θα βγει και θα το πει; Κόσμος πεθαίνει έξω από τις ΜΕΘ και η κυβέρνηση καλλιεργεί το αφήγημα ότι “εκτοξευόμαστε και τελειώνει η πανδημία”. Αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι η αποτυχία της διαχείρισης», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έφερε την κατάσταση σε οριακό σημείο, αν και εδώ και έναν χρόνο έχει απέναντί της μία υπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Έχετε κουράσει με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις σας, με τις παλινωδίες σας κάθε εβδομάδα για το ποιες δραστηριότητες θα ανοίξετε και καλλιεργείτε ένα επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού λόγω εμβολιασμού», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την επιτροπή λοιμωξιολόγων και ασκεί πίεση συνδέοντας ανεπίτρεπτα την επιστήμη με την πολιτική. «Η οικονομία και οι κοινωνία ασφυκτιούν, οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται. Δεν είναι σοβαρή η εικόνα της κυβέρνησης. Προχωράτε στα self test λες και είναι τεστ εγκυμοσύνης», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Όταν μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη. Αρκετά έχουν βγάλει οι κλινικάρχες έως σήμερα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορτώνει στην ατομική ευθύνη ακόμη και τη διάγνωση της νόσου. «Με την ίδια λογική αντιμετωπίζετε την πανδημία εδώ και έναν χρόνο, τη φορτώνετε στην ευθύνη του εργαζόμενου, στην ευθύνη του εκπαιδευτικού και των γονέων, στην ευθύνη των υγειονομικών για το πότε θα βρεθεί αναπνευστήρας, ποιους θα περιθάλψουν. Ο λαός δεν πρέπει να αναλάβει ο ίδιος της ιχνηλάτισης και της διάγνωσης», συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρούλης.

«Το καθολικό κλείσιμο είχαμε πει ότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στη δημόσια υγεία», σημείωσε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, τονίζοντας ότι «η αλόγιστη εφαρμογή των self test μπορεί να μετατρέψει τα φαρμακεία σε υγειονομικές βόμβες, να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών αν μάθουν ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα». Η βουλευτής επεσήμανε, εξάλλου, τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα με το μητρώο ασθενών covid και κατήγγειλε, επίσης, τις απευθείας αναθέσεις.

«Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από όσα πραγματικά χρειάζονται και τα έχει προσδιορίσει το ΜέΡΑ25 εδώ και έναν χρόνο. Προσλήψεις μόνιμων ιατρών, οχύρωση του ΕΣΥ, πραγματικά μαζικά τεστ, προστασία στα ΜΜΜ και στα σχολεία», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. «Η κυβέρνηση φέρνει μαζικά test εξαπάτησης του πολίτη, με στόχο τη μετάθεση της ευθύνης από την πολιτεία στον πολίτη, την ίδια ώρα που δεν προχωρά στην πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ξαναχτιστεί το ΕΣΥ αλλά επιμένει στη μετακύλιση της ευθύνης από τους κυβερνώντες στους πολίτες και ευαγγελίζεται τον καζινοκαπιταλισμό», πρόσθεσε η κ. Απατζίδη.

«Είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ως μοναδικό θέμα αντιπολίτευσης την πανδημία; Τι λέτε δηλαδή; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία φταίνε για την πανδημία;», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, για την κριτική που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αποδεδειγμένα, η Ελλάδα σε αυτήν την πανδημία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από άποψη εμβολιασμών και στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις απώλειες ζωών, σε όλη την Ευρώπη; Εσείς τι μας λέτε; Ότι φταίει η ΝΔ για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό; Και την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο για τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες 50 ημέρες έγιναν 642 συγκεντρώσεις. «Ποιος έχει εργαλειοποιήσει την πανδημία; Για να ξέρουμε τι λέμε», ανέφερε ο Κέλλας. Ειδικά για την εισαγωγή της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας, ο βουλευτής είπε ότι είναι όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού που θα επιτρέψει στους πολίτες να αυτοπροστατευθούν, συμπληρώνοντας πως πολύ σωστά καθιερώνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος PCR για την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, από τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και τόνισε ότι ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα οποιουδήποτε τομέα είναι τα μοριακά τεστ. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης δεν θα έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να είναι υποχρεωτικό κάτι που στηρίζεται στην εθελούσια υποβολή σε έλεγχο. «Είναι μία επικοινωνιακή φούσκα, που θα βάλει σε διακινδύνευση την κατάσταση το επόμενο διάστημα», υποστήριξε και επανέλαβε ότι απαιτείται ελάχιστη πολιτική συνεννόηση, χωρίς κινήσεις πόλωσης και διχασμού, με σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Έπίσης, ο κ. Ξανθός ζήτησε επιτάχυνση των εμβολιασμών και στήριξη για τα νέα φάρμακα.

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, από το Κίνημα Αλλαγής, ζήτησε ενίσχυση όλων των δομών και μονάδων δημόσιας υγείας, προετοιμασία για ασφαλές άνοιγμα και προετοιμασία για την επόμενη μέρα από την πανδημία. Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε, επίσης, να συζητηθεί η αναπροσαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, διότι «υπάρχει μείζον ζήτημα με τις ευπαθείς ομάδες» και τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής», τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ