today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα σε 6 μέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει 3 φορές στάση για τη δήλωση των self test

«Η κα Πελώνη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντιπολίτευση “λάσπης στον ανεμιστήρα” ανήμερα της Εθνικής Γιορτής, μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία απαντά σε δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

«Με καθυστέρηση ενός έτους ξαφνικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μεσάνυχτα θυμήθηκε ότι  ενδιαφέρεται για μαζικά τεστ και την επιδημιολογική εικόνα της διασποράς», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι «μέσα σε έξι μέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές στάση για τη δήλωση των self test». «Το απόλυτο μπάχαλο χωρίς κανένα σχέδιο και καμία οργάνωση. Πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς του», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημειώνει: «Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι πως η κυβέρνηση, αντί να συνταγογραφήσει τα μοριακά τεστ για να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας, δηλαδή για ατομική ευθύνη των πολιτών και στη διάγνωση!».

«Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την Επιτροπή, θα άκουγε τις εισηγήσεις της εδώ και έναν χρόνο για συνταγογράφηση των τεστ. Τα ερωτήματα λοιπόν δεν αφορούσαν την Επιτροπή των επιστημόνων, αλλά τον κ. Μητσοτάκη, και παραμένουν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνει έκκληση στην κυβερνητική εκπρόσωπο «να πάψει να αγνοεί»: «τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας)», «την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ», «ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά», «ότι τα self test, εάν δεν διασφαλιστεί πως θα δηλώνονται τα αποτελέσματά τους, δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων», «ότι οι πολίτες με τα “δωρεάν self test” δεν θα γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για test για επιβεβαίωση του κρούσματος», και «ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι προφανές ότι τα self test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Τέλος, περιμένουμε να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση με τη Siemens, ή θα βρει προσχήματα να μην προχωρήσει γιατί πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ