today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Στη «μάχη» κατά της πανδημίας από σήμερα οι 206 ιδιώτες γιατροί

Ξεκίνησε χθες η παράδοση των φύλλων επίταξης στους 206 ιδιώτες γιατρούς κάτω των 60 ετών που κλήθηκαν στην επιστράτευση για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική, ενώ η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Το υπουργείο Υγείας εξήγησε χθες τους λόγους που οδήγησαν στην επίταξη γιατρών τονίζοντας πως η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών ιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας και το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Παρόλα αυτά, το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο από όσα είχαμε επεξεργαστεί. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Αναφερόμενος χθες στο ζήτημα της επίταξης των γιατρών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας  είπε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ίδιου αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. «Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω» τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην «αγορά» και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ» τόνισε.

Θα είναι δύσκολη κι αυτή η εβδομάδα τόνισε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας, ωστόσο, πως από την επόμενη ίσως δούμε στοιχεία σταθεροποίησης, που θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

«Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες» μας ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε και διευκρίνισε ότι «όταν σήμερα μιλάμε για Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για όλες τις υπηρεσίες παροχής Υγείας στη χώρα, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ