today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Αύξησε τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ, υποχωρούν οι αποδόσεις τους

Yποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καθώς φαίνεται ότι η ΕΚΤ έκανε πράξη την δέσμευση της Κρ. Λαγκάρντ επιταχύνοντας σημαντικά τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα πανδημίας (PEPPP).

Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (19 Μαρτίου) η ΕΚΤ είχε αυξήσει το σύνολο των ομολόγων που είχε αγοράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα 913,626 δισ. ευρώ από 870,126 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Σε εβδομαδιαία βάση προκύπτει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επανέφερε τις αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ, από τα περίπου 15 με 16 δισ. ευρώ που τις είχε μειώσει νωρίτερα οδηγώντας έτσι τις αποδόσεις τους προς τα πάνω. Σύμφωνα με τα στοχεία της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο οι καθαρές αγορές ομολόγων (δηλαδή εξαιρουμένων των χρεολυσίων που εισέπραξε η ΕΚΤ) έφθασαν τα 59,9 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων την εβδομάδα κατά μέσο όρο είχαν περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει περισσότερα από 19 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος .

Στην εγχώρια αγορά την μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρήσει στο 0,02%. Ενώ του 10ετούς υποχώρησε στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% έναντι -0,31 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,22%. .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1935 δολ. από 1,18297 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1926 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ