today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

ΚΚΕ: Παλεύουμε για την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση

«Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα στο στόχαστρο μιας διογκούμενης καταστροφής και συνεχιζόμενης υποβάθμισης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε διεθνές επίπεδο, αντιμετωπίζει τα δάση ως πόρο που μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και ως έδαφος, για να επεκτείνει τις οικονομικές του δραστηριότητες, οδηγώντας στην υποβάθμισή τους και στην ταχύτατη αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης ετησίως, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών στις 21 Μαρτίου.

Αναφέρει ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα» την «επέκταση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» προσθέτοντας ότι «τα σχέδια καταστροφής των δασών, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επεκτείνονται σε όλη τη χώρα».

«Η τρομακτική περιβαλλοντική καταστροφή των λεγόμενων ΑΠΕ αποκαλύπτει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο το πρόσχημα για την προώθηση των τεράστιων κερδοφόρων σχεδίων των ομίλων της ενέργειας, αλλά και της παραγωγής του σχετικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η λεγόμενη πολιτική της ΕΕ για την “Πράσινη Συμφωνία”, για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται στο ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης της» αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας «αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι Δασικοί χάρτες, ώστε να διαμορφωθεί καθαρό τοπίο στη γη – εμπόρευμα, έτοιμο να “προσφερθεί” στους πεινασμένους για κέρδος μονοπωλιακούς ομίλους, διευκολύνοντας παράλληλα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

Αναφέρει ακόμα ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, κάποιες “φωνές”, που εμφανίζονται για τη δήθεν προστασία των δασών, δεν έχουν σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία που αναπτύσσεται. Αντίθετα κρύβουν από πίσω τους την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τη διαπάλη για αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και την ανησυχία για την αύξηση της παραγωγής απ’ τις χώρες που αποψιλώνουν τώρα τα δάση τους. Αυτές οι “φωνές” χρησιμοποιούνται για να προωθηθεί σε παγκόσμια κλίμακα η “Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία”. Πραγματικός στόχος αυτής της “Συμφωνίας” είναι οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες για το μεγάλο κεφάλαιο».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) κι εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης. Διευκολύνει τη δράση των μονοπωλίων, οδηγώντας στην καταστροφή των δασών για να προχωρήσουν επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, του τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Βάζει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών είναι δυνατή στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, αλλά και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ