today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Αφγανική κυβέρνηση και Ταλιμπάν συμφωνούν να επιταχύνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν σήμερα να καταβάλουν προσπάθειες για την επιτάχυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών, σε συνάντησή τους στην Μόσχα, η οποία έγινε έπειτα από ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αφγανό αξιωματούχο.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Πακιστάν κάλεσαν τις εμπόλεμες πλευρές στο Αφγανιστάν να καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση εκεχειρία κατά την διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία μόλις έξι εβδομάδες πριν από την εκπνοή διορίας που συμφωνήθηκε πέρυσι για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

“Δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να επιταχύνουμε την (ειρηνευτική) διαδικασία”, δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος είναι πρόεδρος του αφγανικού Ύπατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. “Αυτοί (οι Ταλιμπάν) έκαναν το ίδιο”, πρόσθεσε.

Ο Αμπντάλα σημείωσε ότι οι δύο πλευρές δεν συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα κατά την συνάντησή τους σήμερα στη Μόσχα.

Η Μόσχα φιλοξένησε χθες Πέμπτη την διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν κατά την οποία η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Πακιστάν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ζητούσαν από τις αφγανικές πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία και να αναχαιτιστεί η βία και από τους Ταλιμπάν να μην εξαπολύσουν επιθέσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η διάσκεψη αυτή είχε στόχο να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι οποίες είχαν περιέλθει σε τέλμα λόγω των κατηγοριών της κυβέρνησης ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποτύχει να τερματιστεί η βία.

Στην διάσκεψη της Μόσχας για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έστειλαν έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν υπό το σχήμα αυτό που καθιέρωσε η Ρωσία το 2017. Η Ουάσινγκτον συμφώνησε πέρυσι με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση των δυνάμεών της ως την 1η Μαΐου έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες και αναζητεί υποστήριξη μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων για τα σχέδιά της για την ειρηνευτική διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ