today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΗΠΑ και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας κατά του φιλοκουρδικού HDP

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας για να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), κινήσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ότι το κόμμα διατηρεί σχέσεις με το PKK, αναβιώνοντας την μακρά τουρκική ιστορία της απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η διάλυση του HDP θα είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ανατροπή της βούλησης των τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονόμευε περαιτέρω την δημοκρατία στην Τουρκία και θα στερούσε από εκατομμύρια τούρκων πολιτών την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

«Ανενδοίαστα κινείται προς το τέλος του πλουραλισμού. Τι αντίδραση περιμένει τώρα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μία θετική ατζέντα;», δήλωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, ο εισηγητής για την Τουρκία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την πρόταση του εισαγγελέα για την διάλυση του HDP με την φθίνουσα λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και τους ακροδεξιούς εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας που συνδυάζεται με τις συνέπειες της πανδημίας. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Δείχνει την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου να σταματήσει την συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του και να ενισχύσει τον πυρήνα υποστήριξής του με οποιοδήποτε κόστος, ειδικότερα με δεδομένη την κατά το παρελθόν αντίθεση του Ερντογάν στην διάλυση κομμάτων», λέει ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής του Eurasia Group στο Λονδίνο.

Το HDP, το οποίο εξασφάλισε το 11,7% της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και έχει καταλάβει 55 έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο, κατηγόρησε το AKP ότι διαμορφώνει τα πολιτικά πράγματα μέσω των δικαστηρίων και δήλωσε ότι θα συγκροτηθεί σε νέο κόμμα αν τεθεί εκτός νόμου. Ομως ο εισαγγελέας έχει ζητήσει παράλληλα στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε περισσότερα από 600 στελέχη του HDP, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο σε οποιαδήποτε κίνηση για την ίδρυση νέου κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ