today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

«Παράθυρο» για βελτιώσεις στη διάταξη για τον περιορισμό της έκτασης των δικογράφων έναντι του ΣτΕ

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας το ενδεχόμενο βελτιωτικής τροποποίησης της διάταξης που εισάγει περιορισμό στην έκταση των δικογράφων που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο «κόφτης» που καθιερώνεται για τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που κατατίθενται στο ΣτΕ, βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση. Πρόκειται για άρθρο που έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το οποίο από σήμερα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο άρθρο, τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που κατατίθενται στο ΣτΕ, όπως και τα δικόγραφα προσθέτων λόγων και των παρεμβάσεων, κατά κανόνα, δεν θα υπερβαίνουν τις τριάντα σελίδες. Τα δικόγραφα των υπομνημάτων, κατά κανόνα, δεν θα υπερβαίνουν τις είκοσι σελίδες. Με διάταξη εξάλλου ορίζεται ότι σε περίπτωση ουσιώδους υπέρβασης του αριθμού αυτού, η Γραμματεία δύναται, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο του αρμόδιου σχηματισμού, να ζητήσει από τον πληρεξούσιο δικηγόρο να προσαρμόσει την έκταση του δικογράφου. Αν ο πληρεξούσιος δεν προσαρμοσθεί στην υπόδειξη αυτή, το δικαστήριο, με την απόφαση που εκδίδεται επί της υπόθεσης, μπορεί να του επιβάλει χρηματική κύρωση.

Στην έκθεση αξιολόγησης των διατάξεων που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη υπαγορεύτηκε από την παρατήρηση ότι όλο και συχνότερα κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικόγραφα υπερβολικού μεγέθους, γεγονός που όχι μόνο δεν δικαιολογείται κατά κανένα τρόπο από τη φύση των υποθέσεων, αλλά παρεμποδίζει και την προσήκουσα και ταχεία εξέτασή τους. Σημειώνεται εξάλλου ότι η ρύθμιση, στοιχεί σε ισχύοντες σε πολλά διεθνή και εθνικά ανώτατα δικαστήρια παρεμφερείς κανόνες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικής παρέμβασης, αφού προηγουμένως κατατεθεί η άποψη των φορέων που έχουν κληθεί την προσεχή Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει προβληματισμός», είπε ο Κώστας Τσιάρας. Υπογράμμισε όμως ότι στόχος της διάταξης που περιελήφθη στο σχέδιο νόμου είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και ότι τον περιορισμό των δικογράφων έχει ζητήσει το ίδιο το ΣτΕ, μετά από απόφαση της διοικητικής ολομέλειας.

«Πιστεύετε ότι ένα πρωί, ξυπνήσαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και είπαμε, “αφού είναι πολλές οι σελίδες των δικογράφων στο ΣτΕ, ας βάλουμε τον αριθμό τριάντα”;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι περιορισμός στον αριθμό των δικογράφων υπάρχει και στο Δικαστήριο της ΕΕ. «Δεν γίνεται από τη μια πλευρά να λέτε να πάρουμε μέτρα για να επιταχύνουμε το ρυθμό απόδοσης της δικαιοσύνης και από την άλλη πλευρά, κάθε φορά που έρχεται ένα μέτρο, να λέτε ότι αυτό θα δυσκολέψει τη ζωή κάποιων. Πρέπει να διαλέξουμε μια ποια πλευρά είμαστε. Ή θέλουμε να επιταχύνουμε τη δικαιοσύνη, βεβαίως παίρνοντας μέτρα, που κάποιες φορές μπορεί να δημιουργούν αντιδράσεις, ή πρέπει να είμαστε σε στάση μόνιμης κριτικής των πάντων», είπε ο Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει, θέλω να είμαι ειλικρινής. Θέλω να ακούσω και τις απόψεις των φορέων την Τρίτη και μαζί να αποφασίσουμε ό,τι θέλετε. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Τουλάχιστον στα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουμε δείξει πως είμαστε εδώ προκειμένου και να ενσωματώσουμε παρατηρήσεις συναδέλφων και να ακούσουμε τις διαφορετικές τεκμηριωμένες απόψεις για να διαμορφώσουμε μια διαφορετική άποψη».

«Αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα η οποία αφορά στη δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία, αν δεν τολμήσουμε να κάνουμε κάποια βήματα όλοι μαζί, για τη λήψη μέτρων που αφορούν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, προφανώς η ευθύνη είναι και δική μας για τον παρόντα χρόνο», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Κώστας Τσιάρας.

Στον περιορισμό για την έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, αναφέρθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Καινοφανή», χαρακτήρισε τη διάταξη που καθιερώνει ανώτατο αριθμό σελίδων στα δικόγραφα ενδίκων μέσων ενώπιον του ΣτΕ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός και πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτοτυπία αυτό για τη δικαιοσύνη, που σπάνια συναντάται σε άλλες έννομες τάξεις και πουθενά δεν προβλέπεται να είναι υποχρεωτική και μάλιστα με κύρωση, με χρηματική ποινή σε περίπτωση παράβασης». Η διάταξη, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αποσυρθεί, δεν λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές υποθέσεις, των οποίων η πραγματική και η νομική βάση, ενώπιον του ΣτΕ, απαιτεί ανάλογη ανάπτυξη. «Τα επιχειρήματα και οι ισχυρισμοί των διαδίκων δεν μπορούν να εξαρτώνται από τον αριθμό των δικογράφων», είπε ο Δ. Καλαματιανός και επισήμανε ότι ο περιορισμός των σελίδων των δικογράφων έρχεται σε συνέχεια άλλης διάταξης που ισχύει και προβλέπει χρονικό περιορισμό 30 λεπτών και στη διάρκεια της αγόρευσης για κάθε διάδικο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι 40 λεπτά αν η αγόρευση αφορά δύο διαδίκους, και οδηγεί σε ευθεία προσβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων δικαστικής προστασίας και δίκαιης δίκης.

«Πραγματικά, δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτό το καταπληκτικό το οποίο σκεφτήκατε. Τον κόφτη που βάζετε στον αριθμό των σελίδων των δικογράφων στο ΣτΕ», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια της πρότασης του περιορισμού των αγορεύσεων ενώπιον του ΣτΕ και «μπορεί να προκαλεί θυμηδία αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα» γιατί αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας που περιλαμβάνει την πλήρη και αποτελεσματική ανάπτυξη των επιχειρημάτων. Υπογράμμισε δε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της τις αντιρρήσεις των αρμοδίων φορέων, όπως το συντονιστικό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που έχει χαρακτηρίσει τη διάταξη ως μια «παράλογη πρωτοτυπία» που δύσκολα απαντάται σε άλλες έννομες τάξεις.

«Οι απαράδεκτοι περιορισμοί που εισάγετε στο όριο των σελίδων στα δικόγραφα που κατατίθενται στο ΣτΕ, με την απειλή μάλιστα χρηματικής κύρωσης, είναι μια πραγματική επικίνδυνη και σοβαρή αντιδραστική λογική», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και προσέθεσε ότι εντάσσεται στην αντιδραστική λογική του ασφυκτικού περιορισμού των δικονομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της «δήθεν προσπάθειας επιτάχυνσης της δικαιοσύνης».

«Δίκαιη δίκη δεν είναι η δίκη fast track», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει περιορισμός στην έκταση των δικογράφων σε ένα κράτος δικαίου. «Αυτή είναι η λύση που βρήκατε για την επιτάχυνση; Να περιορίζετε ποσοτικά και άρα και ποιοτικά τη δικαστική προστασία των πολιτών;», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και τόνισε ότι τα δικαστήρια χρειάζεται να ενισχυθούν με περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς, με διοικητικό προσωπικό και όχι με την εισαγωγή τέτοιων περιορισμών.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα η οποία υπογράμμισε ότι και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει αντιδράσει στη διάταξη, ζήτησε την απόσυρσή της και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος αριθμός των σελίδων και πώς μπήκε στη διάταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ