today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΟΗΕ: Δυτικές χώρες εγκαλούν την Αίγυπτο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δυτικές χώρες κάλεσαν σήμερα την Αίγυπτο να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και να τους αφήσει ελεύθερους χωρίς όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ήταν ανάμεσα στις 31 χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση για την Αίγυπτο, την πρώτη από το 2014, που καλεί την κυβέρνηση να άρει περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης.

“Καλούμε την Αίγυπτο να εγγυηθεί χώρο για την κοινωνία των πολιτών –περιλαμβανομένων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– ώστε να εργάζονται χωρίς φόβο παρενόχλησης, σύλληψης, κράτησης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αντιποίνων”, ανέφερε η πρεσβευτής της Φινλανδίας Κίρστι Κάουπι, η οποία ανέγνωσε τη δήλωση στο φόρουμ της Γενεύης.

“Αυτό περιλαμβάνει την άρση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε βάρος υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — περιλαμβανομένου του προσωπικού της EIPR”, είπε, αναφερόμενη σε τρεις ακτιβιστές της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights) που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο μετά την ενημέρωση υψηλόβαθμων διπλωματών στο Κάιρο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η EIPR εργαζόταν παράνομα, κατηγορία την οποία η οργάνωση αρνείται.

Οι τρεις ακτιβιστές αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

Οι περισσότερες από τις χώρες που υπογράφουν τη δήλωση είναι ευρωπαϊκές, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Καμία χώρα της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής δεν υποστήριξε τη δήλωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ