today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι στρατηγικές των πολιτικών αρχηγών κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή

Ενωτικός και όχι συγκρουσιακός θα εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όμως, θα πει τα πράγματα με το όνομα τους, για τη βία και το διχασμό των τελευταίων ημερών, ενώ παράλληλα θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος του και κυρίως αν αποδοκιμάζει και αν απομακρύνει εκείνα  τα στελέχη του, που σπέρνουν το μίσος στην Ελληνική κοινωνία.

Του Κώστα Πασίση

Πάνω σε αυτή βάση δομήθηκε η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προσέρχεται στη συζήτηση για να βάλει ένας τέλος στην πόλωση που έχει κτυπήσει «κόκκινο» και απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία, με το να φέρνει σε πρώτο πλάνο, τους κουκουλοφόρους, τους αναρχικούς και γενικότερα τους ακραίους και περιθωριακούς οπαδούς του Κουφοντίνα αλλά και ποδοσφαιρικών ομάδων.

Λίγο πριν γραφτεί η ομιλία του, ο «λογογράφος» έλαβε υπόψη του τις συνθήκες που διεξάγεται η συζήτηση της  επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την περιβόητη πλέον  αστυνομική βία. Και τα δεδομένα είναι δυο.

Πρώτον. Η κοινωνία, λόγω της πανδημίας και της πολύμηνης καραντίνας είναι στα όρια της. Υπάρχει κούραση στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα και σε αυτή τη φάση επιθυμεί ηρεμία και επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιπλέον στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτή την ιδιότυπη κατάσταση που βιώνει ο τόπος, χρειάζεται προσοχή για να μην ανάψει το «φυτίλι» που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εκρήξεις…

Δεύτερον. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, από το χώρο της κεντροδεξιάς έως τις παρυφές της κεντροαριστεράς, δεν επιθυμεί εντάσεις, πόλωση και περαιτέρω πολιτική όξυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει να κυριαρχήσει ο διχασμός της κοινωνίας.

Δε θα επιτρέψει να καεί η Αθήνα, επειδή το θέλουν οι αρνητές της Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, υποδαυλίζοντας κοινωνικές εντάσεις, με στόχο να «τορπιλίσουν» την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αντίθετα θα κάνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει η κοινή λογική, γιατί αυτό επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός και το συμφέρον του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απερίφραστα θα καταδικάσει τη βία απ όπου κι αν προέρχεται, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της. Από την πρώτη στιγμή έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό που άσκησε άσκοπη και υπερβολική βία σε διαδηλωτή στη Νέα Σμύρνη, ενώ συνέλαβε τον επονομαζόμενο και «ινδιάνο» και άλλους τρεις φερόμενους ως συνεργούς οι οποίοι σε καταδρομική επίθεση τους τραυμάτισαν  βαρύτατα αστυνομικό.

Σε θεσμικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη θωράκιση και την καλύτερη λειτουργία της ΕΛΑΣ.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μια εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο θα κατηγορήσει ότι με την πολιτική του  σπέρνει το διχασμό στην κοινωνία. Και ότι απέτυχε σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, στην οικονομία και στην ασφάλεια των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ