today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Η Κύπρος τοποθέτησε φράχτη αποτροπής μεταναστών – Τί αναφέρει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΣ

Η τοποθέτηση του φράχτη είναι μέτρο αποτροπής της παράνομης διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο και τοποθετείται σε έδαφος των ελεγχόμενων από τη Δημοκρατία περιοχών. Αποτελεί δε συνέχιση των στοχευμένων προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αλλά και υποχρέωση που πηγάζει από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και πάταξη του λαθρεμπορίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η τοποθέτηση γίνεται μετά από ενημέρωση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, όσο και των Ηνωμένων Εθνών προς τα οποία μάλιστα επιδόθηκε και σχετικός χάρτης. Η ίδια ενημέρωση επαναλήφθηκε και προς την Ευρωπαία Επίτροπο Γιόχανσον κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών, στα πλαίσια συζήτησης θεμάτων μετανάστευσης.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο φράχτης δεν αποτελεί σύνορο, ούτε και εντείνει την κατοχή. Η κατοχή δεν οριοθετείται από την τοποθέτηση ενός φράκτη αλλά από τις 40.000 τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη συζήτηση και εσωστρέφεια είχε καλλιεργηθεί και με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω πανδημίας, κάτι που σαφώς δεν επέφερε την οποιαδήποτε επίπτωση στο κυπριακό. Σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, εμείς επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στο να πέσουν οι πραγματικοί φράχτες για την επανένωση της πατρίδα μας. Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το ΑΚΕΛ στα δικά του «παιχνίδια αποκόμισης πρόσκαιρου μικροπολιτικού οφέλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ