ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε παραλάβει κανένα πόρισμα από την Επιτροπή Κοντιάδη

ΑΠΕ

Η ΚΕΔΕ δεν παρέλαβε ποτέ πόρισμα από την «Επιτροπή Κοντιάδη» που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου για το θέμα των αρμοδιοτήτων και της αποκέντρωσης του κράτους, τονίζει η ίδια σε ανακοίνωσή της, απαντώντας σε σημερινή ανάρτηση του καθ. Ξενοφώντα Κοντιάδη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κοντιάδης αναφέρει πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέλη του εξαπέλυσαν επίθεση προς το πρόσωπό του, αλλά και προς τις Περιφέρειες της χώρας, επειδή δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέταξε η επιτροπή. Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωση – απάντηση της, υπογραμμίζει ότι κανένας από τους εκπροσώπους που είχε στην επιτροπή αυτή, δεν έχει γνώση κάποιου κειμένου.

Ακόμη επισημαίνει, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή έχει να συνεδριάσει εδώ κι ένα χρόνο κι ως εκ τούτου, ήταν «αδύνατον να υπάρχει τελικό κείμενο πορίσματος». «Πότε κι από ποιους συντάχθηκε το πόρισμα αυτό, πότε παρουσιάστηκε επίσημα κι εγκρίθηκε και πότε και σε ποιους παραδόθηκε» αναρωτιέται η ΚΕΔΕ. Επίσης τονίζει, πως ο ισχυρισμός της ότι δεν υπάρχει πόρισμα της επιτροπής, «επιβεβαιώνεται κι από πρόσφατη δήλωση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανέφερε ότι ‘δεν βρήκε στα συρτάρια της’ κανένα τέτοιο πόρισμα». Κατά την ΚΕΔΕ, τα όσα παρουσιάζει στον Τύπο ο κ. Κοντιάδης τις τελευταίες ημέρες ως περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής, «προφανώς απηχούν προσωπικές του απόψεις, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και δεν φέρουν την υπογραφή των μελών της επιτροπής».

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να προτείνει στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, τη συγκρότηση επιτροπής για την κατάθεση από κοινού πρότασης στα θέματα των αρμοδιοτήτων και της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Επίσης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που ήταν κι αυτό ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητεί την οριστικοποίηση των όρων, ώστε να γνωρίζουν οι δήμοι τι μπορούν να περιμένουν, καθώς και την παράταση της προθεσμίας υποβολής σχετικών προτάσεων που λήγει στα τέλη του μηνός.

Τέλος, για τον εκλογικό νόμο, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, επανέλαβε ότι συμφωνεί με το νόμο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις προτάσεις του για επιμέρους ζητήματα, όπως για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται, την εκλογή των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων κ.ά.