today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Βιοκλιματικό-πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών θα δημιουργηθεί στη Βέροια

Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών θα δημιουργηθεί στην παλιά πόλη της Βέροιας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής και των μνημείων της. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης υποβαθμισμένων αστικών περιοχών συνολικής έκτασης 9.800 τ.μ. και παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στα νοτιοανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Το δίκτυο διαδρομών θα έχει μήκος 1.430 μέτρων ενώ θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικά τις ιστορικές συνοικίες της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημεία για την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονται από το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.

Ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπέγραψε τις αποφάσεις χρηματοδότησης των έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε- σε δηλώσεις του- ότι η παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ενώ «θα αναδειχθούν σημαντικά μνημεία, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και η τοπική οικονομία, συνδέοντας ιστορικούς τόπους και εμβληματικά μνημεία και δημιουργώντας ένα δίκτυο διαδρομών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατήσει στην Ιστορία της Βέροιας». Το ύψος των έργων φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ