today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η ένταση με την Τουρκία και η ελληνική απάντηση

«Σκηνικό» νέας έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο, με μια σειρά προκλητικών ενεργειών, που αποσταθεροποιούν τις διπλωματικές προσπάθειες για την έναρξη του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών οι οποίες παραμένουν στον «αέρα», με τα σημερινά δεδομένα.

Του Κώστα Πασίση

Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα και σήμερα βγάζει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 83 πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», που ναι μεν γίνεται σε διεθνή ύδατα, αλλά πολύ κοντά στην Ελλάδα και μακριά από τα παράλια της Τουρκίας, γεγονός που συνιστά πρόκληση.

Πριν από τη εν λόγω άσκηση, το «γεράκι» της Άγκυρας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ επινόησε μια φανταστική  παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η έξοδος δε από το τουρκικό λιμάνι του  Τσεσμέ, δήθεν για σεισμογραφικές έρευνες ήταν η πρώτη προκλητική κίνηση, που σηματοδότησε το τέλος του μορατόριουμ, μεταξύ των δυο χωρών.

Οι διερευνητικές επαφές παραμένουν ενεργές ακόμη  επειδή η κυβέρνηση σοφά ποιούσα  δεν έριξε λάδι στη φωτιά, σκεπτόμενη ότι η Ταγιπ Ερντογαν, έχει αρχίσει να παίζει ένα blame game (παιχνίδι ευθυνών).

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο τούρκος Πρόεδρος δεν αισθάνεται καλά με τις άτυπες συνομιλίες  όπως εξελίσσονται. Δηλαδή με τους όρους που έθεσε ευθύς εξαρχής η Ελλάδα και ψάχνει αφορμή για να αποχωρήσει, χωρίς όμως να χρεωθεί το ναυάγιο τους η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα, που δεν τηρεί υποτίθεται τις συμφωνίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς δε θέλει να δυσαρεστήσει τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, τη μοναδική ισχυρή σύμμαχο της Τουρκίας αυτή την περίοδο που υποστηρίζει ενθέρμως τις διερευνητικές επαφές.

Οι άτυπες επαφές, όμως που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, ως ο 61ος γύρος, βρίσκεται σε «κενό αέρος» και αυτό προκύπτει  από τις δηλώσεις του  εκπροσώπου του κυβερνώντος  κόμματος Ομερ Τσελίκ ο οποίος είπε με νόημα ότι  αν οι «ελληνικές προκλήσεις συνεχιστούν, τότε η διπλωματική διαδικασία θα αποσταθεροποιηθεί».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας και έμπειρο καθηγητή Διεθνών σχέσεων Άγγελο Συρίγο, η Τουρκία δεν θα πάει παρακάτω (υπονοώντας ότι δεν θα δημιουργήσει κάποιο θερμό επεισόδιο) και ενας βασικός λόγος είναι ότι δεν έχει αξιολογήσει τη στάση των ΗΠΑ.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει  ακόμη με τον Ταγιπ Ερντογαν, ενώ ο προηγούμενος ένοικος του Λευκού Οίκου Ντοναλντ Τραμπ είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του.

Ο εκνευρισμός Ερντογάν και η δικαίωση Μητσοτάκη

Ο Ταγίπ Ερνογάν είναι εκνευρισμένος με τα νέα δεδομένα και τη δημιουργειθείσα κατάσταση με τους Αμερικανούς, οι οποίοι του χαλούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Επί παραδείγματι η ενόχληση Ερντογάν έγινε εντονότερη από την  μετακίνηση μονάδων του αμερικανικού στρατού που ξεκίνησε από χθες μέσω του λιμένα Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve». Μια επιχείρηση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα

Επιπλέον ο Σουλτάνος δυσαρεστήθηκε σφόδρα και από τη διπλωματική διείσδυση της Ελλάδας στις αραβικές χώρες, με το Φορούμ Φιλίας, που έλαβε χώρα προ ημερών στην Αθήνα.

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν έγινε  εμφανής και δημόσια. Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, αναφέρθηκε στα «γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη» και είπε ότι «είχε γίνει εισβολή και ομαδικές σφαγές» σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν 100 χρόνια.

Μια δήλωση που δημιουργεί «κλίμα» στον τουρκικό λαό που βιώνει ένα μεγάλο οικονομικό δράμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ