today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για “απευθείας αναθέσεις και απαξίωση του ΕΣΠΑ”

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία κάνουν λόγο για «απαξίωση των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και για απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες για την παροχή “εξειδικευμένων” νομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027» κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων «διαθέτει υπό την εποπτεία του την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του ΕΣΠΑ, στις 10/2/2021 αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση σε Δικηγορική Εταιρεία για την παροχή Εξειδικευμένων Νομικών Υπηρεσιών προς την ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ και τη σύνταξη του σχετικού σχεδίου νόμου στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, με απευθείας ανάθεση και με προϋπολογισμό 58.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ».

«Περαιτέρω δε προβληματισμούς γεννά η εικόνα “αυξημένων αναγκών” για την παροχή νομικών υπηρεσιών από τον ίδιο ανάδοχο, αφού ακολούθησε και δεύτερη πρόσκληση προς την ίδια μάλιστα Δικηγορική Εταιρεία με απευθείας ανάθεση και με συμβατικό τίμημα Euro60.000 (πλέον ΦΠΑ), από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ», αναφέρουν οι βουλευτές.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων «για ποιους λόγους δεν ανέλαβε η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης τη σύνταξη του εν λόγω και πως τεκμηριώνεται ότι ένας εξωτερικός συνεργάτης δύναται να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα στελέχη της υπηρεσίας που συμμετείχαν εξαρχής στην διαμόρφωση του Κανονιστικού Πλαισίου της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027». Επιπλέον, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό «με ποια κριτήρια επελέγη ο συγκεκριμένος ανάδοχος καθώς και με ποια κριτήρια κοστολογήθηκε η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών στο ποσό των 58.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ