Περισσότεροι από 1.100 μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας

Περισσότεροι από 1.100 μαθητές και μαθήτριες από τα λύκεια της χώρας, αλλά και της ομογένειας, συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας που διεξήχθη στις αρχές Φεβρουαρίου. Μία συμμετοχή που ξεπέρασε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κάθε προσδοκία, ιδίως σε ό,τι αφορά μία νέα διοργάνωση.

Αναλυτικά, ο σχολικός γύρος διεξήχθη διαδικτυακά σε επίπεδο σχολικής μονάδας με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από 136 λύκεια όλων των τύπων (Γενικά, Επαγγελματικά, Εσπερινά, Ιδιωτικά, Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Εκκλησιαστικά κ.ά.) καθώς και σχολείου του απόδημου Ελληνισμού. Η συμμετοχή ήταν σημαντική σε όλες τις τάξεις (Α’ λυκείου 32%, Β’ λυκείου 19% και Γ’ λυκείου 51%).

Καθοριστική στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού ήταν η συμβολή των υπεύθυνων καθηγητών κάθε σχολείου, οι οποίοι «συντόνισαν το διαγωνιστικό μέρος, αγκάλιασαν τον νέο αυτόν θεσμό και παρακίνησαν τους μαθητές να συμμετάσχουν παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας», σημειώνει σε Δελτίο Τύπου το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης «ΚΕΦίΜ-Μάρκος Δραγούμης».

Το εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών επιμελήθηκαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Οικονομικής Ολυμπιάδας, στην οποία μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον σχολικό γύρο θα προκριθούν στον δεύτερο περιφερειακό γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

«Η αθρόα συμμετοχή στην Οικονομική Ολυμπιάδα ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία», ανέφερε, σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Οικονομικής Ολυμπιάδας και εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας, τονίζοντας, συγχρόνως, την ικανοποίησή του «για τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από κάθε γωνιά της χώρας και κάθε κατηγορία και τάξη λυκείου, αλλά και τη σημαντική συμμετοχή κοριτσιών. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον των παιδιών για την οικονομική επιστήμη, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία της σήμερα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη».

Από την πλευρά του, ο γγ Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, επεσήμανε ότι η Οικονομική Ολυμπιάδα άνοιξε την αγκαλιά της και για την ομογένεια, από την αρχή του θεσμού. Επίσης, συνεχάρη «όλα τα παιδιά που συμμετέχουν, είτε προκριθούν είτε όχι». «Καλή επιτυχία σε όσους θα προκριθούν στον δεύτερο περιφερειακό γύρο», πρόσθεσε.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται στην Ελλάδα από το ΚΕΦίΜ με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η αντιμετώπιση του «οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στις μαθήτριες και τους μαθητές λυκείου της χώρας μας, έτσι ώστε αυτοί να διαχειρίζονται καλύτερα τα προσωπικά τους οικονομικά ζητήματα, να κατανοούν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, και να προετοιμαστούν για την αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά τους στις δημόσιες υποθέσεις».