today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Αρ.Πελώνη: Εντός της ημέρας θα ξεπεράσουμε τους 700.000 εμβολιασμούς και οι ρυθμοί επιταχύνονται

Αναφερόμενη κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, επεσήμανε: «Το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη. Παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».

Τόνισε ωστόσο πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία». Εντός της ημέρας θα ξεπεράσουμε τους 700.000 εμβολιασμούς και οι ρυθμοί επιταχύνονται ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Ήδη, καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός στις ηλικίες 75 ετών και άνω, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα».

Όπως είπε: «Γίνεται έτσι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν νοσηλεία. Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ