today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι αποφασιστικές κινήσεις της Ελλάδας και οι αμήχανες… πλεύσεις της Τουρκίας

Του Κώστα Πασίση

Τα πέρα-δώθε του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι δεν επιθυμεί σοβαρό διάλογο με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αυτή είναι η  εδραιωμένη πολιτική  πεποίθηση στο Μαξίμου και σε απάντηση της προκλητικής τακτικής της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι αποφασισμένος να κρατήσει ενεργό το χαρτί των κυρώσεων στην Άγκυρα στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο.

Και όλα αυτά εν αναμονή του 62ου  γύρου των διερευνητικών επαφών, με τη γειτονική χώρα να μην έχει δώσει ακόμη ημερομηνία για την επανέναρξη τους.

Όπως εξηγούν διπλωματικοί αναλυτές αυτό συμβαίνει επειδή ο Ταγιπ Ερντογάν δεν αισθάνεται άνετα με  τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία προσήλθε στις άτυπες συνομιλίες με στόχο να προωθήσει μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο κ.α. αλλά το σχέδιο της δεν βγήκε, γιατί η κυβέρνηση και συνεπακόλουθα η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη δεν άφησε τέτοια περιθώρια.

Κοινή είναι επίσης η διαπίστωση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, θα επιμείνει στις εμπρηστικές δηλώσεις, με στόχο η Ελλάδα να κάνει την λάθος κίνηση και οι διερευνητικές  επαφές να οδηγηθούν σε νέο «ναυάγιο».

Ανεξάρτητα από τις μύχιες και σκοτεινές  σκέψεις του Ταγιπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι εκνευρισμένος και ανήσυχος γιατί αυτή τη φορά, έχει χάσει τη στήριξη των ΗΠΑ, που ήταν εξασφαλισμένη με τον πρώην πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει τις προκλήσεις, ό,τι ακριβώς λέει δηλαδή και η Ελλάδα.

Το ανησυχητικότερο όμως για την Τουρκική διπλωματία είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση πολύ πιο γρήγορα απ ότι περίμεναν στην Τουρκία.

Η σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής είναι απόρροια της στάσης που κρατά ο Ταγίπ Ερντογάν στους ρωσικούς πυραύλους S-400 αλλά κανείς Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί αν ένα ωραίο πρωινό ο Τούρκος πρόεδρος κάνει μια εντυπωσιακή κολωτούμπα στο ζήτημα που ενοχλεί σφόδρα τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου  «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Και αυτή είναι μια παράγραφος που αποκτά σήμερα προστιθέμενη αξία για τη συνολική γραμμή της Ευρώπης, παρότι ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, συνεχίζουν να χαϊδεύουν την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν προτίθεται να χάσει το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει, με τη γνωστή τακτική της, που στηρίζεται αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση παρακολουθεί την πλεύση και ασφαλή διέλευση στο Αιγαίο του παλαιού ωκεανογραφικού  τουρκικού σκάφους, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Χρήστος Ταραντίλης  τονίζει  ότι  «δεν διευκολύνει την καλυτέρευση των σχέσεων μας», που είναι ένα από τα ζητούμενα στις διερευνητικές επαφές.

Τέλος, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει πολλά θέματα (επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, τη διάλυση της στρατιάς του Αιγαίου κ.α)  να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει να θέτει ανύπαρκτα για την Αθήνα ζητήματα. Και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να σκληρύνει τη στάση αν παραστεί ανάγκη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ