today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Το σκληρό lockdown και η αναπροσαρμογή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων

Το προγνωστικό μοντέλο των «ειδικών» για τη μελλοντική  πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έδειξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και κατ επέκταση «έμφραγμα» στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μη έχοντας ουσιαστικά άλλη επιλογή, το δεύτερο αυστηρό  lockdown, στην Αττική, από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Του Κώστα Πασίση

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική παρέμβαση του ο στόχος είναι να «χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί».

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από το μήνυμα του είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον και ανάλογα με τα κρούσματα θα επικρατήσει  το γνωστό πλέον «δόγμα» του  άνοιξε-κλείσε, της αγοράς και όχι μόνο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και της κοινωνίας, που βρίσκεται στα όρια των αντοχών της.

«Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους πολίτες που εδώ και ένα χρόνο κάνουν υπομονή, έδωσε ελπίδα, ότι η περιπέτεια πλησιάζει προς το τέλος της. Αυτό που διανύουμε «είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», είπε.

Το παρασκήνιο της απόφασης για lockdown 

Η νέα «καραντίνα» ήταν μια αμιγώς πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού γι αυτό και ανακοίνωσε ο ίδιος το καθολικό lockdown στην Πρωτεύουσα και όχι ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ο κ. Τσιόδρας πάντως άναψε το «πράσινο φως» για τη λήψη της μεγάλης απόφασης, αν και όπως επισημαίνεται το σύστημα του Μαξίμου τέθηκε σε συναγερμό, όταν ο εν λόγω καθηγητής προέβη σε εκτιμήσεις για την πορεία του covid 19, παρουσιάζοντας στοιχεία στη Βουλή.

Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση των επιστημόνων της περασμένης Παρασκευής που ήταν θυελλώδης και πολύωρη, η χθεσινή  ήταν λιγότερο δραματική και χωρίς …διλήμματα για την επιβεβλημένη  απόφαση.

Το σκληρό lockdown ή λειτουργία της οικονομίας με μέτρα, δεν συζητήθηκε ποτέ. Το περιοριστικό μέτρο της «καραντίνας» για την «κόκκινη» Αττική ήταν μονόδρομος…

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, αν δεν έμπαινε «λουκέτο», στο λιανεμπόριο και  τα σχολεία, η Αθήνα θα κινδύνευε με καταστροφή.

Η εξέλιξη αυτή θα ήταν άδικη για όλους, κυβέρνηση και κοινωνία, επειδή  η χώρα με τον εμβολιασμό να «τρέχει», είναι μια ανάσα, πριν την Ανάσταση…

Το χθεσινό «άλμα» με 1.526 κρούσματα- 20 νέους θανάτους και 277 διασωληνωμένους δεν άφηνε περιθώρια για μια πιο ελαστική απόφαση.

Τις τελευταίες ημέρες η πανδημία έχει δείξει τα δόντια της, γεγονός που τρόμαξε την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, είναι οι πολλές μεταλλάξεις του covid 19 που άγχωσαν κυβέρνηση και ειδικούς.

Ο στόχος σε αυτή τη φάση είναι να παραδοθεί η πρωτεύουσα στους πολίτες της, σχεδόν καθαρή στο τέλος του μήνα και το Πάσχα οι καμπάνες να κτυπήσουν αναστάσιμες, όπως γινόταν κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη περσινή χρονιά που η ανθρωπότητα βίωσε το πρώτο σκληρό Lockdown.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η απόφαση για το «λουκέτο» στην αγορά της Αθήνας και το κλείσιμο των σχολείων, δεν …ενθουσίασε τους αρμόδιους υπουργούς, Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι.

Η κυβέρνηση, ήθελε πάση θυσία να αποφύγει ένα καθολικό lockdown στην Αθήνα, αλλά όταν ετέθη το δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής  ή λειτουργία της οικονομίας, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ