today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Α.Γκουρία σε Μαρία Σπυράκη: Η πρωτοβουλία COVAX για τον εμβολιασμό υποχρηματοδοτείται

Προειδοποίηση για την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Αγκελ Γκουρία , σε διάλογο που είχε με βουλευτές και ευρωβουλευτές στο πλαίσιο του Global Parliamentary Network του Οργανισμού που συνδιοργανώνεται διαδικτυακά σήμερα και αύριο με την συνεργασία του Women Political Leaders. Η φετινή συνάντηση έχει θέμα “A transformative Recovery”.

Ειδικότερα στη συνομιλία που είχε με την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.ΣΑ τόνισε πως η διεθνής πρωτοβουλία COVAX για τον εμβολιασμό “υποχρηματοδοτείται”. Ανέφερε  μάλιστα ενδεικτικά ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μόλις 5 δις δολάρια για το COVAX ενώ οι χώρες έχουν ήδη επενδύσει στα εμβόλια 14 τρισεκατομμύρια.

Η απάντηση του Αγκελ Γκουρία είναι ενδεικτική του προβλήματος που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εγχείρημα του εμβολιασμού ,ειδικά στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη φαρμακοβιομηχανία, που παρουσιάστηκαν το Σεπτέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο,  για να επιτευχθεί ανοσία χρειάζεται να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία COVAX  βασίζεται σε ένα παγκόσμιο μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου και παραγγελιών ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον πλανήτη. Είναι προφανές ότι οι πλουσιότερες χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη να στηρίξουν, μέσω αυτού του μηχανισμού ,τις χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ο κ.Γκουρία παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Ο.Ο.Σ.Α στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνοντας πως συμφωνεί με την ευρωβουλευτή ότι ο εμβολιασμός των πολιτών τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ολόκληρος  ο διάλογος της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη με το Γενικό Γραμματέα του Ο.Ο.Σ.Α Άγκελ Γκουρία

Θα ήθελα να επιμείνω στο θέμα του εμβολιασμού. Κύριε Γενικέ Γραμματέα,από όσο μπορώ να καταλάβω, η πρωτοβουλία COVAX έχει πολύ χαμηλή απόδοση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο ΟΟΣΑ, υπό την ηγεσία σας, είναι έτοιμος να αναλάβει μια πρόσθετη πρωτοβουλία προκειμένου να διευκολύνει τον εμβολιασμό, ειδικά για τις χώρες του τρίτου κόσμου που υποφέρουν, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ για την εμπνευσμένη ομιλία σας.

Angel Gurria: Ρώτησε η  ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη  για το COVAX. Ξέρετε, ανέφερα ότι οι χώρες έχουν ξοδέψει 14 τρισεκατομμύρια. Το COVAX υποχρηματοδοτείται! Με βάση τα τελευταία νούμερα έχει λάβει περίπου 5 δισεκατομμύρια, ξέρετε, κατά το μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ένα κλάσμα, ένα απειροελάχιστο κλάσμα αυτού που μιλάμε εδώ. Αυτός είναι ο μηχανισμός που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί, και με βάση αυτόν να υπάρχει πρόσβαση και να γίνει η διανομή και η διάθεση σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμα, πρέπει να υποστηριχθεί το COVAX, το COVAX που δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί, δυστυχώς. Αναφέρατε την περίπτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Συμμετέχουμε πολύ στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ευρασία, και έχουμε πολλά προγράμματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα προγράμματα και το πρόγραμμα του Καυκάσου κ.λπ. Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Συζητάμε μαζί τους, έχουμε παρακολουθήσει τις συναντήσεις που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τα Δυτικά Βαλκάνια. Φυσικά, δεν εμπλέκουμε τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την πρόσβαση. Αλλά συμφωνούμε μαζί σας για την προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ