today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η ανάπτυξη της MYTILINEOS, οι καταγγελίες για τον ΑΔΜΗΕ και ο έλεγχος των λιμανιών.

  • Τι και αν ο κορωνοϊός έχει φέρει πολλές επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση; για την Μυτιληναίος η πανδημία φέρνει ανάπτυξη και καλά οικονομικά αποτελέσματα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο 1 δις. ευρώ , καθώς θέλει να εκμεταλλευθεί τις πολύ καλές πιστοληπτικές αξιολογήσεις που έχει. Ειδικότερα BB από τη FitchRatings και BB- από τη S&PGlobalRating. Mε δυνατή ρευστότητα και ταμειακές ροές, ίσως μπορέσει να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές με προνομιακά επιτόκια. Η εταιρεία, στην περίπτωση που προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, κινείται στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους δανεισμού και χρηματοδότησης των έργων που τρέχουν και αναμένεται να τρέξουν στο μέλλον. Άλλωστε τα λεφτά είναι πολλά και οι εξαγορές που θέλει να κάνει η εταιρεία (όπως η Λάρκο, η ΔΕΠΑ κ.α.) μεγαλύτερες!
  • Μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και αναπτυξιακών κινήτρων κινείται ο Γιώργος Στάσης της ΔΕΗ. Από τη μία με το markettest προσπαθεί να δει τις προθέσεις της αγοράς για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη με τα βιομηχανικά τιμολόγια, αυξάνει τις τιμές και είναι σε διαπραγματεύσεις με βιομηχανίες, οι οποίες όμως γκρινιάζουν για τις αυξήσεις, λέγοντας πως καθιστά ασύμφορη τη λετιουργία τους. Όπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη. Δεδομένη παραμένει θέληση της ΔΕΗ να βάλει φρένο στις ανατιμητικές τάσεις που προκαλεί ο συνδυασμός υψηλών τιμών χονδρεμπορικής αγοράς και αυξημένου κόστους ρύπων. Έτσι λοιπόν για το 2021 αναμένεται πάγωμα των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Tα τσαλιμάκια της ΔΕΗ ζήλεψε και ο ΑΔΜΗΕ. Η αγορά βράζει από τα πυροτεχνήματα της εταιρείας, η οποία αλλάζει όρους διαγωνισμούς όποτε θέλει. Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου. Έτσι λοιπόν ένα μήνα μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και τρεις μέρες πριν την υποβολή προσφορών… άλλαξε τους όρους. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών κατά δύο βδομάδες και την έλλειψη της πρόβλεψης διενέργειες ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με αποσφράγιση της μοναδικής προσφοράς και την επιλογή της χαμηλότερης. Πάντως, η αγορά μιλάει για σκοπιμότητες. Ισχύει;
  • Οι Κινέζοι στον Πειραιά, οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη. Fairenough. Ο Ιβάν Σαββίδης θα ελέγχει τα δύο τρίτα του μετοχικού κεφαλαίου της SEGT, που κατέχει το 67% του ΟΛΘ. Απομένουν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Ο Ιβάν όμως δεν σταματά εδώ. Θέλει να μπει σε τουλάχιστον άλλα τρία λιμάνια της χώρας, τα οποία είτε προκηρύχθηκαν είτε θα προκηρυχθούν. Τα logistics αναμένεται να αυξηθούν και οι μεταφορές μέσω των containerships επίσης… άρα ο Ιβάν ο «Τρομερός» θέλει να πάρει θέση. Την ίδια στιγμή οι Αμερικάνοι θέλουν περιορισμό του ρόλου της Cosco. To έλα να δεις έχει να γίνει στην αγορά.
  • Eντός, εκτός επί τα αυτά και κάπου ανάπτυξη. Κάπως έτσι είναι η πολιτική Βακάκη με την Jumbo να ανοίγει στις κόκκινες περιοχές, μετά να ανοίγει και μετά να ..ξανα κλείνει. Τύφλα να έχει ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Πάντως ο Mr.Jumbo κάνει σχέδια επέκτασης κόντρα στις δυσκολίες. Σχεδιάζει νέο κατάστημα στη Ρουμανία, πιο συγκεκριμένα στο Ιάσιο, ειδικότερα στην περιοχή ValeaLupului. Το νέο κατάστημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 6 εκταρίων, απέναντι από το ArabesqueIasi και θα έχει εμβαδόν 12.000 τετραγωνικών μέτρων. Πάντως τα αποτελέσματα Ιανουαρίου, δείχνουν ανθεκτικότητα της εταιρείας, παρά τα lockdowns.
  • Γκρίνια επικρατεί σε μεγάλους ομίλους διαδικτυακών ΜΜΕ με το τελευταίο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον Τύπο. Αιτία το ρουσφέτι που κάνει ο νέος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος στους μπαταχτσήδες εκδότες του έντυπου τύπου, διαγράφοντας τα χρέη τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ (βάσει του διαφημιστικού τους τζίρου) και αναλαμβάνοντας εκείνος να τα πληρώσει. Οι εκδότες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, οι οποίοι με πολύ προσπάθεια κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ευλόγως διεκδικούν και εκείνοι αντίστοιχη ρύθμιση, διαφορετικά σκέφτονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση της ρύθμισης Λιβάνιου. Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις σφυρίζουν αδιάφορα γιατί η ρύθμιση τους ευνοεί αφού, αποδεσμεύονται από την αβεβαιότητα των μπαταχτσήδων μιας και  φορολογούμενοι αναλαμβάνουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Για να δούμε…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ