today-is-a-good-day
19 C
Athens

Χρ.Σταϊκούρας: Δυστυχώς, η αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου

‘Αγνοια, τόσο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και ταμειακών περιθωρίων της χώρας, όσο και εμμονή σε ανεύθυνες πολιτικές, καταλογίζει στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις ανακοινώσεις τους για το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε σήμερα. Ο υπουργός υπεραμύνεται της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέροντας ότι στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης έναν χρόνο μετά την εμφάνισή της, με πόρους που στο τέλος Μαρτίου θα αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Με τις σημερινές ανακοινώσεις τους για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υλοποιεί, επεκτείνει και εμπλουτίζει το υπουργείο Οικονομικών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν τόσο άγνοια της – ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς – πραγματικότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και ταμειακών περιθωρίων της χώρας, όσο και εμμονή σε ανεύθυνες πολιτικές.

Δεν βλέπουν τίποτα καινούργιο, όταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, μαζί με τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους, τις αναστολές υποχρεώσεων και άλλες παρεμβάσεις, ανέρχονται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Δεν βλέπουν τίποτα καινούργιο, όταν η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επεκτείνεται για τον μήνα Μάρτιο και καλύπτει και το λιανεμπόριο.

Δεν βλέπουν τίποτα καινούργιο, όταν παρατείνεται για πολλούς μήνες η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές, κινηματογράφους, θεατρικές παραστάσεις και τουριστικό πακέτο.

Δεν βλέπουν τίποτα καινούργιο, όταν η επιστρεπτέα προκαταβολή διευρύνεται, ένα τμήμα της χορηγείται εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, το ελάχιστο ύψος ενίσχυσης αυξάνεται σημαντικά για πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων και η συνολική στήριξη μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ενώ, ήδη, 542.106 μοναδιαία ΑΦΜ έχουν ενισχυθεί από τους 5 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, με ποσά συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία με πόρους που, στο τέλος Μαρτίου, θα αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη και παραμένει πιστή στην ακατάσχετη πλειοδοσία, η οποία, εάν την είχαμε ακολουθήσει, θα μας είχε οδηγήσει σήμερα σε άδεια ταμεία. Ταμεία που, κατά τα 2/3, βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα, κυρίως, χάρη στις 8 επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων τις οποίες πραγματοποίησε η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Και, πράγματι, η επανάληψη είναι ‘μήτηρ πάσης μαθήσεως’».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ