today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Για εμπαιγμό των Ευρωπαίων τηλεργαζομένων κάνει λόγο ο Κ.Αρβανίτης

«Βρώμικο συμβιβασμό» των ευρωβουλευτών του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος «εις βάρος των τηλεργαζόμενων», χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης την τροπολογία που πέρασε στην ολομέλεια για τριετές πάγωμα της θεσμοθέτησης του «δικαιώματος στην αποσύνδεση».

Το «φιλεργατικό»,«προοδευτικό» προσωπείο του S&D κατέπεσε με τον πιο σκληρό για τους τηλεργαζόμενους τρόπο, αφού αποδεικνύεται πως υπέκυψε στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, της εργοδοσίας και των «ευρωπαϊκών ΣΕΒ», προωθώντας τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές «πάγωμα» της θεσμοθέτησης του δικαιώματος στην αποσύνδεση, γράφει στην ανακοίνωσή του.

Διευκρινίζει δε ότι η τροπολογία κατατέθηκε στην ολομέλεια από τον ίδιο τον εισηγητή του σχετικού φακέλου, τον Μαλτέζο Σοσιαλδημοκράτη Αλεξ Ατζιους Σαλίμπα, ο οποίος σε συνέντευξή του δέχθηκε ότι η τροπολογία «ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί συμφωνία και να εξασφαλιστεί η στήριξη της πλειοψηφίας», ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις από ενώσεις εργοδοτών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη σημειώνεται ενώ η ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) στην έκθεσή της αναδεικνύει την άμεση ανάγκη θέσπισης αυτού του δικαιώματος και η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ EMPL υπερψήφισε την αρχική εισήγηση του Σαλίμπα για άμεση νομοθέτηση της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Υπογράμμισε δε ότι «η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις».

Σχολιάζοντας την εν λόγω τροπολογία, ο κ. Αρβανίτης αναφέρει ότι «το τριετές αυτό πάγωμα οδηγεί ουσιαστικά στην αναίρεση και την απαξίωση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο σύνολό της, αφού τα εμπόδια που θα έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό τοπίο μέσα σ’ αυτό το διάστημα από την εργοδοσία θα είναι πραγματικά απροσπέλαστα, με τους τηλεργαζόμενους βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, και το περιθώριο ανατροπής ενός τέτοιου ασφυκτικού κλίματος πια ανύπαρκτο».

Στην ανακοίνωσή του κάνει επίσης λόγο για «υπόγειες συναλλαγές του S&D, που έδρασε ως φερέφωνο των εργοδοτών, και την εκβιαστική στάση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς» και καταλήγει λέγοντας ότι «καταψηφίζουμε αυτή την υποχώρηση και τον εμπαιγμό των Ευρωπαίων εργαζομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ