today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βουλή: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” και η εθνική αντιπροσωπεία βρίσκεται εν αναμονή του αποτελέσματος της ηλεκτρονικής ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

“Και χθες και σήμερα και ο πρωθυπουργός, ευθέως τοποθετήθηκε επί του διαρκούς ισχυρισμού του ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών γραμμών, περί διαφορετικών διατυπώσεων”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: “Θέλω να επαναλάβω την σαφή κατακλείδα του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. Νομίζω αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη διήμερη συζήτηση και τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ήταν μια εξαιρετική, κατά τούτο συνεδρίαση, και θεωρώ τιμή μου που, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισηγήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενό στρατηγικής. “Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι και για την Κρήτη, όπως και για κάθε άλλο σημείο της επικράτειας, έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε. Είναι σαφής η διαφορετική ποιότητα των δύο δηλώσεων”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τη στρατηγική του. “Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης αφενός για να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα και επίσης, ενόψει ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη”, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας. Αναφορικά δε με τις διερευνητικές επαφές είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με ποια θετική στρατηγική θα επιδιώξει έντιμη συμφωνία.

 

“Ο πρωθυπουργός είπε σήμερα το αυτονόητο. Ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, οπουδήποτε στη θαλάσσια περιοχή, όπως και όταν το κρίνει εθνικά σκόπιμο”, ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε ότι “δεν συνιστά έλλειψη στρατηγικής όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες”, δηλαδή η συμφωνία με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, η συνεννόηση με την Αλβανία, οι εταιρικές σχέσεις με το Ισραήλ, με τα αραβικά κράτη. “Η χώρα έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση δρα. Δεν αντιδρά στα γεγονότα. Είναι όντως ιστορική μέρα η σημερινή. Χαίρομαι γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης πράγμα πολύ σημαντικό για την κρίσιμη δεκαετία που έχει η χώρα”, είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ