Εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Eurokinissi

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό φέρεται να έχει εισηγηθεί το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδρίασε από το πρωί, έδωσε το “πράσινο φως” για άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του ραντεβού μέσα στο κατάστημα (click in shop) και του click away.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο του “click away”.

Σήμερα, έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου, έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας σταθερά είναι κάτω από το 3% και τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει διαρκώς μειούμενος.

«Κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. Ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.