today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα θα κατατεθεί το κατηγορητήριο για την παραπομπή Τραμπ

Ένα άρθρο παραπομπής (article of impeachment) του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες Σάββατο ο Δημοκρατικός πολιτικός Τεντ Λου, μέλος του σώματος αυτού του Κογκρέσου, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου (της Βουλής Νάνσι) Πελόσι θα προτιμούσαμε ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί, ή ο αντιπρόεδρος (Μάικ) Πενς να δείξει πως έχει σπονδυλική στήλη και για χάρη του εαυτού του και της οικογένειάς του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία» του Συντάγματος, ανέφερε ο Λου.

«Αν δεν συμβεί τίποτε από αυτά, τότε τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το άρθρο της παραπομπής, που αφορά υποκίνηση ανταρσίας, κι αναμένουμε πως θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Λου, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους το κατηγορητήριο, σημείωσε ότι συνεισηγητές του θα είναι 180 Δημοκρατικοί βουλευτές.

«Θα υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα το ψηφίσουν», διαβεβαίωσε ο Λου μέσω Twitter, τονίζοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με βουλευτές του GOP ώστε να προσυπογράψουν το κείμενο, να είναι συνεισηγητές του. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι.

Το κατηγορητήριο θα καλεί να παυθεί ο Τραμπ από το αξίωμα για «υποκίνηση ανταρσίας στο Καπιτώλιο».

Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Η παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Γερουσία όπως αναμενόταν από τους περισσότερους παρατηρητές τον αθώωσε, τον Φεβρουάριο του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ