today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Περού: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και εργατών γης

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη στο Περού κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και εργατών γης, που έχουν αποκλείσει τμήμα εθνικής οδού στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο μαζικής κινητοποίησης με κεντρικό αίτημα την αύξηση των μισθών τους, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο.

«Δυστυχώς, έχουμε δεύτερο θύμα σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση στον αγροτικό τομέα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο N ο αριστερός κοινοβουλευτικός Λένιν Μπασάν, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο ανηλίκου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Σύμφωνα με γιατρό, ο ανήλικος ήταν ήδη νεκρός όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο), με τραύμα από σφαίρα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Κογκρέσου Μίρτα Βάσκες επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

«Σταματήστε να ποινικοποιείτε τις διαδηλώσεις! Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εργατών γης στην (περιφέρεια) Λα Λιμπερτάδ», ανέφερε η κυρία Βάσκες μέσω Twitter. «Ζητώ να σταματήσει η αστυνομική καταστολή και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. Να μην υπάρξει ούτε ένας νεκρός ακόμα!», πρόσθεσε.

Τα επεισόδια ξέσπασαν σε τμήμα της επονομαζόμενης Παναμερικανικής οδού, 500 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Λίμα, που είχαν αποκλείσει απεργοί.

Για να ανοίξουν τον δρόμο, περίπου πενήντα αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σκάγια, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μεταδόθηκαν από περουβιανά τηλεοπτικά δίκτυα και μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εργάτες γης εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους μετά την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου με το οποίο ρυθμίζονται γεωργικά θέματα.

Ζητούν οι αγροτοβιομηχανικές εταιρείες που προχωρούν ιδίως σε εξαγωγές να αυξήσουν τα ημερομίσθια από τα 11 στα 18 δολάρια, αλλά αυτό προϋποθέτει νέο εργασιακό καθεστώς, που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει.

Δυνάμει του σχεδίου νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο, το ημερομίσθιο θα ανέρχεται σε περίπου 13 δολάρια (10,5 ευρώ).

Η περουβιανή πρωθυπουργός Βιολέτα Μπερμούντες άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Οι περουβιανοί εργάτες γης έχουν πολλαπλασιάσει τις διαδηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Κατάφεραν έτσι να επιτύχουν την ανάκληση νόμου που είχε θεσπιστεί το 2000 και ρύθμιζε γεωργικά θέματα, με διατάξεις του οποίου διαφωνούσαν, έπειτα από πολυήμερο αποκλεισμό της Παναμερικανικής οδού.

Στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ, δύο νεαροί σκοτώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των αποκλεισμών δρόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ