today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Το Πεκίνο απειλεί την Ουάσινγκτον με αντίποινα

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανακοίνωση της χώρας αυτής ότι δεν θα εκδίδει θεωρήσεις διαβατηρίου σε Κινέζους αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, απαγόρευση εισόδου σε όλους τους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) που εμπλέκονται σε «κατασταλτικές δραστηριότητες».

Ο Πομπέο αναφέρθηκε στην «καταστολή θρησκευτικών πρακτικών», «εθνικών μειονοτήτων», «αντιφρονούντων», «υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «δημοσιογράφων», «συνδικαλιστών», ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών ή «ειρηνικών διαδηλωτών».

Τα μέλη της οικογένειας κάθε αξιωματούχου που τίθεται στο στόχαστρο δεν θα μπορούν ούτε αυτά να παίρνουν αμερικανική βίζα.

Απαντώντας, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, δήλωσε πως η χώρα του καταδικάζει «σθεναρά» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Κίνα «θα συνεχίσει να λαμβάνει τα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προασπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της», προειδοποίησε.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πολλαπλασιάσει τους περιορισμούς χορήγησης βίζας τους τελευταίους μήνες σε Κινέζους αξιωματούχους και φοιτητές, με περισσότερο στοχευμένο τρόπο, στο πλαίσιο της επίθεσής της εναντίον της Κίνας, που θεωρείται ο υπ΄αριθμόν ένα στρατηγικός αντίπαλος της πρώτης δύναμης στον κόσμο.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε ως εκ τούτου τις βίζες τουλάχιστον χιλίων Κινέζων σπουδαστών και ερευνητών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία και απαγόρευσε την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιωματούχων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων ή στην καταστολή στο Χονγκ Κονγκ. Περιόρισε επίσης δραστικά την είσοδο μελών του KKK στη χώρα.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους που επέδειξαν «κακή συμπεριφορά» στην υπόθεση του Χονγκ Κονγκ.

Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε σήμερα πως αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση των ΗΠΑ να τοποθετήσουν 58 κινεζικές εταιρίες σε έναν κατάλογο εταιριών που φέρεται να έχουν στρατιωτικές διασυνδέσεις, και δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαίωματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιριών.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσιοποίησε χθες κατάλογο κινεζικών και ρωσικών εταιριών, επιβάλλοντας περιορισμούς στη δυνατότητά τους να αγοράζουν ένα μεγάλο εύρος αμερικανικών προϊόντων και τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ