today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΕΕ: Αναστολή της βοήθειας στην Αιθιοπία λόγω της κατάστασης στο Τιγκράι

Η ΕΕ θα αναστείλει την καταβολή σχεδόν 90 εκατομμυρίων ευρώ βοήθεια προς την Αιθιοπία λόγω των συγκρούσεων στην επαρχία Τιγκράι, σύμφωνα με εσωτερικό ευρωπαϊκό έγγραφο που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του AFP.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκκλήσεων της ΕΕ, η οποία ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι, για κατάπαυση των εχθροπραξιών και εξεύρεση “ πολιτικής λύσης” στη σύγκρουση στην επαρχία αυτή στη βόρεια Αιθιοπία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το κείμενο, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσαν δύο διπλωμάτες στην Αντίς Αμπέμπα, υπογραμμίζει επίσης την επιθυμία της ΕΕ “ να εξεταστούν οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στη διάρκεια της σύγκρουσης αυτής που ξέσπασε στις 4 Νοεμβρίου.
“ Η αναβολή της εκταμίευσης δεν σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα έχουν χαθεί για την κυβέρνηση της Αιθιοπίας”, τονίζεται στο κείμενο.

Τα χρήματα αυτά ανέρχονται σε 88,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 εκατομμύρια προορίζονταν για τη στήριξη του προϋπολογισμού υγείας της Αιθιοπίας.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των άρχων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την επαρχία και το οποίο εδώ και μήνες αψηφά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Άμπιι κατηγορεί το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον δύο βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού στο Τιγκράι, κάτι που αρνείται

Λόγω των συγκρούσεων χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το International Crisis Group (ICG), όμως δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός. Εξάλλου σχεδόν 50.000 κάτοικοι του Τιγκράι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σουδάν, ενώ υπάρχει και αδιευκρίνιστος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων.

Παρά την κήρυξη της νίκης του ομοσπονδιακού στρατού στις 28 Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του Τιγκράι.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει επίσης ότι έχει περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα ότι “ δεν είναι σε θέση να εισέλθει και να φτάσει σε άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη βοήθειας”.

Το Τιγκράι είναι μερικώς αποκομμένο από τον κόσμο από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση, όμως το δίκτυο τηλεφωνίας αποκαταστάθηκε εν μέρει πρόσφατα και η κυβέρνηση τονίζει ότι η ζωή στην επαρχία έχει επιστρέψει την κανονικότητα.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Άμπιι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Τιγκράι μετά την έναρξη των συγκρούσεων και μετέβη στην πρωτεύουσα Μεκέλε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ