today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ο πρόεδρος του Μεξικού συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και τόνισε την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν στο θέμα της μετανάστευσης.

“Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη θέση σας υπέρ των μεταναστών από το Μεξικό και τον κόσμο, που θα βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης κοινοτήτων στο νοτιοανατολικό Μεξικό και την Κεντρική Αμερική”, δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν είχε ακόμη συγχαρεί τον Δημοκρατικό νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ισχυριζόταν ότι η νίκη του Μπάιντεν δεν είχε ακόμη επικυρωθεί από το εκλεκτορικό σώμα, πράγμα που έγινε χθες.

Σε μια επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ που μοιράζονται 3.200 χιλιόμετρα κοινών συνόρων.

“Εμείς, οι ηγέτες, πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε καλές διμερείς σχέσεις με βάση τη συνεργασία, τη φιλία και τον σεβασμό των κυριαρχιών μας”, υπογράμμισε στην επιστολή του ο πρόεδρος του Μεξικού, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι ελπίζει να συζητήσει γρήγορα διμερή θέματα με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως αυτό της μετανάστευσης.

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας: το Μεξικό είναι η οδός παράνομης διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, αλλά αντιμετωπίζει παράνομο εμπόριο όπλων από τον βόρειο γείτονά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ