today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Κ.Σκανδαλίδης: Η χώρα χρειάζεται άλλου τύπου Προϋπολογισμό

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε μια εποχή όπως αυτή της πανδημίας, είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, όπου «υπάρχουν σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη», η κυβέρνηση «δείχνει να μην πατά σε στέρεο έδαφος. Η πραγματική οικονομία της χώρας είναι αποκαρδιωτική, υπάρχει καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του Προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Βρισκόμαστε, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε «μια εποχή όπου οι κλασσικές οικονομικές θεωρίες μοιάζουν ξεπερασμένες καθώς οι εξελίξεις είναι διαρκώς ρευστές και μεταβαλλόμενες». Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης «υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση». Είναι ένας κρατικός Προϋπολογισμός έωλος στις προβλέψεις, εξ αρχής ανεφάρμοστος και αιθεροβάμων. Βαθιά ταξικός στις επιλογές του, δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, καμία δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και ανατροπών». Αντιθέτως, σημείωσε «περιγράφει το 2021 υπερβατικά, καλλιεργώντας προσδοκίες σε οξεία σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες».

Η χώρα, ανέφερε «βιώνει τη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον από το 1960. Η πρόβλεψη του 10,5% μας κατατάσσει κατά πάσα βεβαιότητα στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δεν είναι «πανάκεια η αξιοποίηση του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει την ασπιρίνη θεραπεία», ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερη του αναμενόμενου και παράλληλα προκλητική και απαράδεκτη. Καταλόγισε άσκηση κοινωνικά άδικων πολιτικών, λέγοντας πως και στην Επιτροπή Πισσαρίδη, πουθενά δεν υπάρχει η αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος σ’ αυτή τη χώρα.

Εμείς, είπε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τις ευκαιριακές, επικοινωνιακές στρατηγικές της κυβέρνησης Θα μπορούσε να υπήρχε μια εθνική συνεννόηση είπε, και ανέφερε πως το ΚΙΝΛΑ έχει καταθέσει προγραμματικές επεξεργασίες προτάσεις όπως και μία δική του συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή την κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ