today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Β.Κικίλιας: Η Αττική έχει το 77% των ΜΕθ καλυμμένες και η Θεσσαλονίκη το 91%

Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Δ.Αττική

Τη διαπίστωση ότι η κατάσταση παραμένει πιεστική στο ΕΣΥ, αλλά και στις ΜΕΘ, εξέφρασε κατά την αποψινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει σημαντική επίπτωση της νόσου και αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα.

Όπως συμπλήρωσε περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται στους νόμους Πιερίας, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Φλώρινας και τόνισε ότι ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, όσον αφορά τις νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχειά που παρουσίασε και αφορούν τις ΜΕΘ, 83% των κλινών είναι κατειλημμένες σε όλη τη χώρα, 77% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι κατειλημμένα στην Αττική και 91% στην Θεσσαλονίκη.

Είπε ότι μετά από πέντε βδομάδες lockdown υπάρχει μία ισορροπία στον αριθμό των εισαγωγών αλλά και όσον παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία με Covid.

«Εάν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα όπως λένε κάποιοι επιστήμονες ή συνεχιστεί η διασπορά» ο υπουργός Yγείας αναρωτήθηκε «που θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά από τον εφησυχασμό την χαλάρωση η ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων».

Όπως είπε αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράσταση μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα. «Η εικόνα που είναι φυσιολογική αυτές τις ημέρες το Χριστουγέννων, είναι οι γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και να ανταλλάσσουν δώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις γιορτές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί τα φετινά Χριστούγεννα».

Όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα είναι ο εμβολιασμός που θα γίνει με ασφάλεια και οργάνωση σε μία εθνική εκστρατεία. Κόμματα, εκκλησία, αλλά και όλοι οι φορείς της κοινωνίας, θα στηρίξουν τον εμβολιασμό, είπε και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και «το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ