today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Γνωρίζετε πόσο πλαστικό τρώτε μέσω των γευμάτων σας;

Εσείς τι θα φάτε σήμερα; Μήπως lego σούσι ή μπέργκερ με πιστωτική κάρτα ή μήπως ένα καλοψημένο κομμάτι σωλήνα PVC;

Ακούγονται ακραία τα παραπάνω παραδείγματα, αλλά είναι αντιπροσωπευτικά της ποσότητας πλαστικού που καταναλώνουμε με την πάροδο του χρόνου.

Το πλαστικό που ισοδυναμεί στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με μελέτη της WWF International για το 2019, καταναλώνεται από τους ανθρώπους σε μία μόλις εβδομάδα. Κύρια πηγή είναι το νερό από πλαστικό μπουκάλι, αλλά και τρόφιμα – όπως τα οστρακοειδή- που καταναλώνονται ολόκληρα.

Το Reuters χρησιμοποίησε τα ευρήματα της μελέτης για να δείξει πώς φαίνεται αυτή η ποσότητα πλαστικού σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Σε έναν μήνα, λαμβάνουμε το βάρος ενός τούβλου 4×2 Lego σε πλαστικό και σε έναν χρόνο, την ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα πυροσβεστικό κράνος.

Aν οι παραπάνω ποσότητες φαίνονται αμελητέες, οι αριθμοί εκπλήσσουν, σε βάθος δεκαετίας με τον ίδιο ρυθμό κατανάλωσης.

Μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορούσαμε να φάμε 2,5 κιλά κιλά πλαστικού, που ισοδυναμούν με περισσότερα από δύο μεγάλα κομμάτια πλαστικού σωλήνα.

Μάλιστα, το πλαστικό που θα καταναλώσουμε σε όλη τη ζωή μας ξεπερνά τα 20 κιλά.

Η παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια με την ευρεία χρήση φθηνών προϊόντων μιας χρήσης.

Καθώς το πλαστικό δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο, αλλά διασπάται μόνο σε μικρότερα κομμάτια, καταλήγει παντού κι εν τέλει στην τροφική αλυσίδα.

Ο Malcolm Hudson, καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν πολύ μικρά σωματίδια πλαστικού στο περιβάλλον, που ονομάζονται νανοπλαστικά. Αυτά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και πιθανότατα καταλήγουν στον οργανισμό μας.

“Θα μπορούσε να περάσει στο αίμα ή στο λεμφικό μας σύστημα και να καταλήξει στα όργανα μας”, δήλωσε ο Hudson.

“Αυτά τα πλαστικά σωματίδια είναι μικρές ωρολογιακές βόμβες που περιμένουν να σπάσουν αρκετά μικρές ώστε να απορροφηθούν από την άγρια ​​φύση ή από ανθρώπους και στη συνέχεια να έχουν ενδεχομένως επιβλαβείς συνέπειες” πρόσθεσε.

 

 

 

SourceREUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ