today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βενεζουέλα: Ο Ν.Μαδούρο ενισχύει την ηγεμονία του

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πήρε και πάλι το έλεγχο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του τελευταίου θεσμού που διέφευγε της εξουσίας του, με τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, τις οποίες μποϊκοτάρισε σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση και οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από πολύ μεγάλη αποχή και διεθνείς επικρίσεις.

Ο συνασπισμός που στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, έλαβε το 67,7% των 5,2 καταγεγραμμένων ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Ίντιρα Αλόνσο.

Το κομμάτι της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στην ψηφοφορία έλαβε το 18% των ψήφων, δήλωσε η ίδια. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος θεωρεί παράνομη την εξουσία του Μαδούρο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η πρόεδρος του CNE δεν διευκρίνισε πώς κατανέμονται οι 277 έδρες για τις οποίες ψήφιζαν 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Η αποχή έφθασε το 69%, καθώς οι πολίτες ακολούθησαν μαζικά την έκκληση των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης «να μείνουν στο σπίτι».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και υποστηρίζεται από περισσότερες από 50 χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, «η πλειοψηφική απόρριψη εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας ήταν προφανής (…) Η Βενεζουέλα γύρισε την πλάτη στον Μαδούρο και την απάτη του».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2015, με τις οποίες η αντιπολίτευση είχε βάλει τέλος σε 15 χρόνια ηγεμονίας του τσαβισμού στο κοινοβούλιο, η συμμετοχή είχε φθάσει το 71% (ήταν 66,45% το 2010).

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα είναι μια απάτη, μια μασκαράτα, όχι εκλογές», έγραψε χθες, Κυριακή, στο Twitter ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από το παράνομο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο δεν αντανακλούν τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Ένα ζόμπι μίλησε!», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. «Ας ελπίσουμε πως πολύ σύντομα η διπλωματία θα επιστρέψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο», δήλωσε αναφερόμενος στην εκλογική ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την Ουάσινγκτον, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα αυτών των βουλευτικών εκλογών, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να αναβληθούν, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή της δεν θα ήταν ούτε «διαφανείς» ούτε «αξιόπιστες».

Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούχο χαρακτήρισε σήμερα την ψηφοφορία «εκλογική φάρσα», με την οποία η «δικτατορία» του Νικολάς Μαδούρο επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την εξουσία της.

Ο Καναδάς, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ