today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ESA: Στο Αστεροσκοπείο Χελμού ο πρώτος επίγειος πιλοτικός σταθμός του Scylight

To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επέλεξε το Αστεροσκοπείο Χελμού για να κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος πιλοτικός σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος ScyLight για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), η οποία περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

Στο Αστεροσκοπείο Χελμού εδράζεται ο «Αρίσταρχος», το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Οι συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του ΕΑΑ και ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), σε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή αξιολόγηση του «Αρίσταρχου» από κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Επιστημονικά υπεύθυνος της εμβληματικής δράσης ScyLight είναι ο δρ Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Την ομάδα έργου αποτελούν οι δρ Μανώλης Ξυλούρης (διευθυντής ερευνών), δρ Παναγιώτης Μπούμης (διευθυντής ερευνών), Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος (κύριος ερευνητής), δρ Σταύρος Άκρας (εντεταλμένος ερευνητής), δρ Γιάννης Αλικάκος (μεταδιδάκτορας) και Αλέξης Γουρζέλας (τεχνικός).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ