today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

ΗΠΑ: Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές πολιτείες

Μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, όταν ο αριθμός των Αμερικανών που ταξίδεψαν μέσω των αεροδρομίων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας της χώρας Άλεξ Αζάρ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μπορεί να ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Αζάρ επεσήμανε ότι το εμβόλιο της Pfizer ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση στις 10 Δεκεμβρίου των εξωτερικών συμβούλων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τα στοιχεία και να εκτιμήσουν αν πρέπει να του δοθεί έγκριση.

Ένα εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα υποβάλει αίτημα για έκτακτη έγκριση στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τα αποτελέσματα της δοκιμής τελικού σταδίου του εμβολίου έδειξαν ότι αυτό είναι 94,1% αποτελεσματικό.

“Οπότε μπορεί να δούμε και τα δύο αυτά εμβόλια να φτάνουν στους πολίτες πριν τα Χριστούγεννα”, επεσήμανε ο Αζάρ μιλώντας στην εκπομπή “This Morning” του CBS.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει τα εμβόλια στις πολιτείες οι οποίες θα αποφασίσουν πώς θα διανεμηθούν.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 4,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19 τον Νοέμβριο και περισσότεροι από 36.000 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο του από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειωθεί άνοδος (των κρουσμάτων κορωνοϊού) εξαιτίας αυτού που συνέβη με τα ταξίδια”, επεσήμανε ο Άνθονι Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “This Week” του ABC.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν

Καθώς ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα, φέροντας στα όριά τους τα νοσοκομεία και το προσωπικό, ο κυβερνήτης της Καλιφρόνιας Γκάβιν Νιούσομ προειδοποίησε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην πολιτεία θα έχουν εξαντληθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο Νιούσομ επεσήμανε ότι τις επόμενες μία με δύο ημέρες θα ανακοινώσει αν θα επιβάλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19, περιλαμβανομένου του lockdown.

Σχεδόν 93.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται αυτή την περίοδο με κορωνοϊό, άνοδος 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο αριθμός αυτός θα εξακολουθήσει να αυξάνει καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

“Η χωρητικότητα των νοσοκομείων είναι η βασική μας ανησυχία”, επεσήμανε και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο. Χθες ζήτησε να αναβληθούν οι μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις και κάλεσε τα νοσοκομεία να καταρτίσουν σχέδια για να αυξήσουν κατά 50% τις κλίνες τους, να καλέσουν γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν κενά εφόσον χρειαστεί ή να στελεχώσουν νοσοκομεία εκστρατείας.

Καθώς δεν υπάρχει σχέδιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν εκδώσει ή ανανεώσει περιορισμούς στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή.

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι δήλωσε ότι θα περιορίσει ξανά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους σε 25, μέτρο που τίθεται σε ισχύ στις 7 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις κηδείες και τους γάμους. Επίσης εξαιρούνται θρησκευτικές και πολιτικές δραστηριότητες, όπως διαδηλώσεις.

Ο Μέρφι, που έχει επαναφέρει αρκετούς από τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, επεσήμανε ότι αναστέλλονται από τις 5 Δεκεμβρίου και έως τις 2 Ιανουαρίου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης με κάποιες εξαιρέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ