today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ιράκ: Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών

Υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ επιτέθηκαν σε έναν αντικυβερνητικό καταυλισμό διαδηλωτών, στην πόλη Νασιρίγια του νότιου Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, οι υποστηρικτές του Σαντρ, κρατώντας φωτογραφίες του ηγέτη τους, έκαναν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία αλ Χαμπούμπι, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία από το 2019. Σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, πυροβόλησαν και έριξαν βόμβες μολότοφ στις σκηνές που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί, οι οποίοι απάντησαν στην επίθεση.

Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας σαφώς δεν έκαναν τη δουλειά τους, αφήνοντας τις ένοπλες συμμορίες που ήθελαν να επιτεθούν στη Χαμπούμπι», κατήγγειλε ο Ασάαντ αλ Νασέρι, πρώην ηγετικό στέλεχος των σαντριστών, ο οποίος όμως στη συνέχεια αποχώρησε από το κίνημα.

Νωρίτερα σήμερα, χιλιάδες υποστηρικτές του Σαντρ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης και σε άλλες πόλεις του νοτίου Ιράκ, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ιερωμένο, ενόψει των προσεχών εκλογών στη χώρα.

Ο Σαντρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας στο ιρακινό κοινοβούλιο, είπε ότι αναμένει ότι το κίνημά του θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2021.

Ο Σαντρ μάχεται ταυτόχρονα τις ΗΠΑ και την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ.

Πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019, οι αντικυβερνητικοί και οι σαντριστές κατέβαιναν μαζί στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, στην πρώτη μεγάλη, αυθόρμητη εξέγερση κατά της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ωστόσο τα δύο στρατόπεδα στράφηκαν το ένα εναντίον του άλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ