today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν.Παπαθανάσης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασικός πυλώνας της ανάπτυξης

Το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, σκιαγράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, με θέμα «Περιφερειακή Ελλάδα και Ταμείο Ανάκαμψης». «Δεκατέσσερα δισ. ευρώ πήγαν το 2020 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων και για το δεύτερο lockdown 3,3 δισ. ευρώ πρόσθετα. Υπάρχει μια πρόβλεψη 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που επλήγησαν από την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Σημείωσε πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έλαβε τα μέτρα ήταν μικρομεσαίες και επισήμανε ότι βρίσκονται στη στοχοθεσία ως προς τη στήριξή τους και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και μέσω του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα δύο κύματα της πανδημίας και επισήμανε πως θα πρέπει να είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο που θα έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην ενιαία αγορά. Τόνισε ακόμα πως με την πολύ σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθεί η χώρα σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Άλλη μια πτυχή που ανέδειξε από το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι συνδυάζονται για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, σημειώνοντας πως ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επικεντρώνοντας στις μεταρρυθμίσεις, είπε πως σχεδιάζονται εξήντα που θα καταστήσουν αποτελεσματικές τις επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε τη σημασία του ΕΣΠΑ 2021-2027, που είναι 32 δισ. ευρώ, για τις Περιφέρειες. Σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με όλους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, συνέχισε, «αισιοδοξούμε ότι θα βρεθούμε σε ένα μετασχηματισμό και σε μια δυναμική της οικονομίας που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στη στήριξη της Περιφέρειας και θα δώσει έναν άλλο δρόμο στην ελληνική οικονομία».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως θα δούμε μια δυναμική ανάπτυξη στις Περιφέρειες, καθώς θα κατευθυνθούν πολλοί σημαντικοί πόροι και επομένως και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ