today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Γαλλία: Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την επίθεση εναντίον ενός μαύρου

Η Γενική Επιθεώρηση της γαλλικής Αστυνομίας ερευνά τις καταγγελίες ότι ένας μαύρος μουσικός παραγωγός δέχθηκε επίθεση και εξυβρίστηκε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια ενός αστυνομικού ελέγχου, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν στο Twitter.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και σε κινητά τηλέφωνα και το υλικό έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, αφότου πρωτοδημοσιεύτηκε από τον ειδησεογραφικό οργανισμό LoopSider.

Στις εικόνες διακρίνεται ένας μαύρος άνδρας να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς στην είσοδο ενός στούντιο μουσικής στο Παρίσι.

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να θέσει σε διαθεσιμότητα προσωρινά τους αστυνομικούς που εμπλέκονται», έγραψε ο Νταρμανέν. Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Το φερόμενο ως θύμα, που έδωσε μόνο το μικρό όνομά του, Μισέλ, υποστήριξε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι αστυνομικοί του επιτέθηκαν στο στούντιο παραγωγής που έχει στο 17ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στις 21 Νοεμβρίου.

Όπως περιέγραψε, κυκλοφορούσε εκεί κοντά, χωρίς να φοράει μάσκα, ενάντια στα υγειονομικά πρωτόκολλα της Γαλλίας για την πανδημία Covid, και μόλις είδε ένα περιπολικό, επέστρεψε στο στούντιό του για να αποφύγει το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί με πρόστιμο.

Εντούτοις, αστυνομικοί τον ακολούθησαν εντός του στούντιο και του επιτέθηκαν εξυβρίζοντάς τον με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, ανέφερε ο ίδιος.

«Με είπαν αράπη πολλές φορές ενώ με γρονθοκοπούσαν», κατήγγειλε το θύμα προσερχόμενο στην έδρα της Γενικής Επιθεώρησης της γαλλικής Αστυνομίας της Γαλλίας για να καταθέσει μήνυση.

«Θέλω η IGPN να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άνθρωποι που πρέπει να με προστατεύουν, μου επιτέθηκαν (…). Δεν έκανα τίποτα για το οποίο μου άξιζε αυτό», συνέχισε.

«Θέλω απλά τα τρία αυτά άτομα να τιμωρηθούν από τον νόμο».

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Έιτς εξέφρασε την ευχή η IGPN να ερευνήσει την υπόθεση «όσο το δυνατόν συντομότερα». «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση κατά την άποψή μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χτυπήματα με γκλομπ

Σύμφωνα με την αναφορά, το έγγραφο της οποίας περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τρεις αστυνομικοί επενέβησαν το περασμένο Σάββατο προκειμένου να προσαγάγουν τον Μισέλ, καθώς δεν φορούσε μάσκα. «Ενώ επιχειρούσαμε την προσαγωγή του, μας οδήγησε με τη βία μέσα στο κτίριο», γράφουν.

Στις εικόνες κλειστού κυκλώματος από το στούντιο, που επίσης είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, διακρίνονται οι τρεις αστυνομικοί να μπαίνουν στο στούντιο αρπάζοντας τον άνδρα και κατόπιν χτυπώντας τον με γροθιές, με τα πόδια ή με γκλομπ.

Στην αναφορά τους, γράφουν πως ο άνδρας τους χτύπησε.

Στις ίδιες εικόνες, ο Μισέλ αντιστέκεται αρνούμενος να φύγει, κατόπιν προσπαθεί να προστατεύσει το πρόσωπο και το σώμα του. Δεν φαίνεται να χτυπάει κάποιον. Το σκηνικό διαρκεί 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, άνθρωποι που βρίσκονται στο υπόγειο του στούντιο ανεβαίνουν πάνω, οι αστυνομικοί υποχωρούν προς το εξωτερικό και εκείνοι κλείνουν την πόρτα. Οι αστυνομικοί, κατόπιν, προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα και πετούν εντός του στούντιο ένα δακρυγόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ