today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

To σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα και με ραντεβού θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όταν η χώρα λάβει το εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για την εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμού. Επεσήμανε ότι οι προμήθειες του εμβολίου θα γίνουν κεντρικά και υπογράμμισε ότι θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά για να εμβολιαστεί».

Σημειώνεται ότι κατά εισαγωγική του παρέμβαση, ο υπουργός προχώρησε σε δραματική έκκληση: «Σας παρακαλώ όλους. Προσοχή, προσοχή, προσοχή!». Για τους δείκτες θετικότητας του ιού, τόνισε ότι «η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».

«Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, για να υπάρχει τάξη και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με sms, online, ενώ και θα υπάρχουν και τηλεφωνικά κέντρα» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι πρώτα θα εμβολιαστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατόπιν τον ευπαθών ομάδων και όσων έχουν υποκείμενο νόσημα και θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

«Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν», διευκρινίζοντας πως όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία.

«Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες. Θα δοθούν την ιδια ημερομηνία, ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες. Με τις τέσσερις έχει υπογράψει», τόνισε και εξήγησε το πώς θα φτάσουν στην Ελλάδα: «Από τα εργοστάσια θα φτάσουν στην Ελλάδα, σε κεντρικές αποθήκες. Από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό. Θα μπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μήνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, Κυριακή ρεπό. Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία».

«Το σύνολο της διοίκησης του υπ. Υγείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

«Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, στο όνομα των γιατρών και των επιστημόνων σας καλώ να σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να βοηθήσουμε την προσπάθεια τους, το υγειονομικό σύστημα στη βόρειο Ελλάδα πιέζεται» πρόσθεσε.

«Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον. Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 3.209 κρούσματα, 480 διασωληνωμένοι και 60 νεκροί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ