today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Περού: Νέο πρόεδρο απέκτησε η χώρα έπειτα από μια εβδομάδα πολιτικού χάους

Το κοινοβούλιο του Περού εξέλεξε χθες Δευτέρα τον κεντρώο βουλευτή Φρανσίσκο Σαγκάστι μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, έπειτα από μία εβδομάδα πολιτικού χάους μετά την καθαίρεση του Μάρτιν Βισκάρα και την παραίτηση του πρώτου υπηρεσιακού προέδρου, του Μανουέλ Μερίνο.

Ο 76χρονος Σαγκάστι είναι νέος στην πολιτική και εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου από τους βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται πρόεδρος του Περού.

Κανονικά, όταν καθαιρείται ο πρόεδρος στο Περού,ο αντιπρόεδρος παίρνει τη θέση του, όμως η χώρα δεν διαθέτει έπειτα από μια πρωτόγνωρη πολιτική κρίση πριν ένα χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση πρόεδρος γίνεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

“Αυτό που λείπει από τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευθείτε με, θα ενεργήσουμε όπως λέμε”, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Σαγκάστι, που θα ορκιστεί επισήμως σήμερα.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που διέλυσε η αστυνομία. “Όταν ένας Περουβιανός πεθαίνει, και ακόμη περισσότερο αν είναι νέος, όλο το Περού πενθεί. Και αν πεθάνει υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία, το πένθος ενισχύεται από την αγανάκτηση”, επεσήμανε.

Ο Σαγκάστι εξελέγη με 97 ψήφους και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Η θητεία του διαρκεί ως τις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η θητεία το Βισκάρα που καθαιρέθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Η καθαίρεση του δημοφιλούς προέδρου για «ηθική ακαταλληλότητα», καθώς ο τέως αρχηγός του κράτους κατηγορείται ότι είχε δωροδοκηθεί όταν ήταν κυβερνήτης στη Μοκέγουα (2011-2014), βύθισε τη χώρα των 33 εκατομμυρίων σε μια ακόμη πολιτική κρίση.

Ο αντικαταστάτης του, ο πρώην πρόεδρος του κοινοοβουλίου Μανουέλ Μερίνο, ανακοίνωσε την Κυριακή, πέντε μόλις ημέρες μετά τον διορισμό του, ότι παραιτείται έπειτα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών που ζητούσαν την αποχώρησή του. Στη διάρκεια της καταστολής αυτής σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Ο Σαγκάστι, γνωστός και ως Δον Κιχώτης λόγω της γενειάδας του και της λιγνής του κορμοστασιάς, ήταν συνιδρυτής το 2016 του κεντρώου κόμματος Morado, το μοναδικό που δεν ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Βισκάρα.

Την εκλογή του χαιρέτισαν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κοινοβούλιο.

“Συγχαίρω τον Φρανσίσκο Σαγκάστι για την εκλογή του στην προεδρία του κοινοβουλίου. Μόνο ένας άνθρωπος με δημοκρατικές αρχές μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα”, αντέδρασε ο Βισκάρα στο Twitter.

Είναι “το ιδανικό σενάριο” για έξοδο από την κρίση, διότι ο Σαγκάστι ήταν “ένας από αυτούς που ψήφισαν κατά της καθαίρεσης του Βισκάρα”, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International Χοσέ Κάρλος Ουγκάς.

Εξάλλου η βουλευτίνα της αριστεράς Μίρθα Βάσκες εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 11 Απριλίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ