today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Προχωρά η πληρωμή των ξενοδοχείων απομόνωσης

Στοιχεία για την πορεία πληρωμής των ξενοδοχείων απομόνωσης έδωσε το μεσημέρι στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, στο πλαίσιο επεξεργασίας τουριστικών συμφωνιών με την Πορτογαλία, το Καζακστάν, την Αίγυπτο και την Κύπρο, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η διαδικασία πληρωμής έχει ήδη μπει σε μια σειρά, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως διπλομετρήσεις στο ίδιο δωμάτιο κά, είπε ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στην επισήμανση των εισηγητών της αντιπολίτευσης για μη εξόφληση των ξενοδοχείων καραντίνας. Όπως ενημέρωσε ο κ. Θεοχάρης, έχουν εξοφληθεί τα 31 από τα 80 ξενοδοχεία απομόνωσης, τα 27 δεν έχουν στείλει ακόμα τα σωστά δικαιολογητικά, ενώ 12 είναι σε διαδικασία πληρωμής. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται, διότι η διαδικασία έχει μπει σε μια σειρά, είπε ο κ. Θεοχάρης.
Οι τρεις συμφωνίες υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των εκπροσώπων των κομμάτων, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε στον τρόπο διαχείρισης του τουριστικού ρεύματος εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Τουρισμού να τονίζει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κλείσει ο τουρισμός και ταυτόχρονα να υποτιμά τον ιό. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, η υποτίμηση του ιού είναι η συνταγή της καταστροφής. Είναι η υποτίμηση που οδηγεί τον κ. Πολάκη να φωτογραφίζεται ενώ υπάρχει λοκντάουν, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, λες και ο ιός δεν είναι τίποτα το σημαντικό. Και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, να τον καλύπτει. Και άρα, να δείχνει από την υψηλότατη ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει μία κοινή γραμμή, που σας ενώνει: Η υποτίμηση-υποτίμηση-υποτίμηση του ζητήματος αυτού.

Απαντώντας επίσης στην κριτική της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου για μη υποχρέωση τουριστών να έχουν κάνει τέστ για τον ιό, 72 ώρες προτού εισέλθουν στη χώρα, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι εάν βάζαμε 72 ώρες τεστ, οριζόντια, το καλοκαίρι θα είχαμε 100.000 τουρίστες. Τώρα, υποδεχθήκαμε 4,5 εκατ. και πάνω. Και εξ αυτού αποδεικνύεται ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλείσουμε τον ελληνικό τουρισμό, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
Για αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το άνοιγμα των συνόρων μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Δεν περιφρουρήσατε το πλεονέκτημα της χώρας και τις θυσίες του κόσμου κατά τη διάρκεια του πρώτου απαγορευτικού είπε η κα Νοτοπούλου.
Θέμα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού στις επιχειρήσεις χειμερινού τουρισμού έθεσε -μεταξύ άλλων- ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Αρβανιτίδης.
Για υγειονομικά πρωτόκολλα, που προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και την πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έκανε λόγο ο αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης.
Την ανάγκη συζήτησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και όχι της συνέχισης μιας πολιτικής «φτηνού τουρισμού που μας χρεοκοπεί» έθεσε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος.
Το θέμα των απλήρωτων ξενοδοχείων απομόνωσης έθεσε – όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές- ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία.
«Ψέμα» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, την κατηγορία του υπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τον τουρισμό. Μπορούμε και τουρισμό και υγεία είπε ο κ. Φάμελλος, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο τουρισμός αλλά ότι την κρίση διαχειρίστηκε ο κ. Θεοχάρης και η ΝΔ.
Σημειώνεται τέλος, ότι έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία οι (1) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού», (2) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Καζακστάν για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού» και (3) «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον Τουρισμό Κρουαζιέρας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Τουρισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 τάχθηκαν υπέρ, το ΚΚΕ κατά, ενώ η Ελλ. Λύση τάχθηκε υπέρ της 1ης και της 3ης επιφυλασσόμενη για τη συμφωνία με το Καζακστάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ