today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Αθώος δηλώνει ο Χάσιμ Θάτσι για τα εγκλήματα πολέμου που του αποδίδονται

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε αθώος για όλα τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται, κατά την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον δικαστή στη Χάγη.

Ο Θάτσι, ο επικεφαλής της εξέγερσης εναντίον των σερβικών δυνάμεων στον πόλεμο του 1998-99, ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Κύριε πρόεδρε, η δίωξη είναι εντελώς αβάσιμη και δηλώνω αθώος» είπε ο Θάτσι, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας ένα μπλε-γκρι κοστούμι και ροζ γραβάτα και άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο συνήγορός του, Ντέιβιντ Χούπερ, είπε ότι θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του εν αναμονή της δίκης του.
Ο Θάτσι παραιτήθηκε από την προεδρία του Κοσόβου όταν γνωστοποιήθηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του και παραδόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα. Μεταφέρθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Χάγη.

Οι εισαγγελείς του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει τα φερόμενα εγκλήματα που διέπραξε ο UCK στο Κόσοβο, κατηγορούν τον Θάτσι για σχεδόν 100 δολοφονίες αμάχων στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Με βάση το κατηγορητήριο, ήταν ο επικεφαλής μιας εγκληματικής επιχείρησης που στοχοθετούσε αντιπάλους οι οποίοι απήχθησαν, ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν.

Μετά την παραίτηση του Θάτσι, καθήκοντα προέδρου στο Κόσοβο ανέλαβε η πρόεδρος της Βουλής Βιόσα Οσμάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ