Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη. Φόβοι για νεκρούς και τραυματίες (βίντεο)

Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές.  Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί.

Δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες για την ώρα, ενώ φέρονται να έχουν καταστραφεί 6 κτίρια σύμφωνα με αξιωματούχους, με τις εικόνες που έρχονται από την γείτονα να εντείνουν τους φόβους για αγνοούμενους, τραυματίες και θύματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι όλα θα πάνε καλά και σε μήνυμά του τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα σταθεί στο πλευρό όλων των πληγέντων με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ήδη αναλάβαμε δράση για την εκκίνηση όλων των αναγκαίων εργασιών στην περιοχή με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και τους εμπλεκόμενους υπουργούς».

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μετά τον σεισμό ο οποίο ήταν μεγέθους έως και 7 βαθμών.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 13:50 ώρα Ελλάδας και έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.