today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γαλλία: Συγκαλείται το Συμβούλιο Άμυνας μετά την επίθεση στη Νίκαια

Συμβούλιο Άμυνας αναμένεται να διεξαχθεί στο Παρίσι αργότερα σήμερα, επομένη της τζιχαντιστικής επίθεσης με τρεις νεκρούς σε εκκλησία της Νίκαιας που συγκλόνισε τη Γαλλία και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και μουσουλμανικές.

Ένας ένοπλος με μαχαίρι σκότωσε χθες Πέμπτη το πρωί μέσα σε μερικά λεπτά τρεις ανθρώπους στην βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Τα θύματα είναι δύο γυναίκες, μια 60χρονη και μια 44χρονη Βραζιλιάνα, μητέρα τριών παιδιών που διέμενε στη Γαλλία, και ο νεωκόρος της εκκλησίας, ένας 55χρονος.

Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας και νοσηλεύεται, είναι ένας 21χρονος Τυνήσιος, ο οποίος έφτασε στη Γαλλία αυτόν τον μήνα, μετά την αποβίβασή του στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα στις 20 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της εθνικής εισαγγελίας, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα.

Ένας 47χρονος που είναι ύποπτος ότι βρισκόταν σε επαφή με τον δράστη της επίθεσης συνελήφθη χθες το βράδυ και τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Ο συλληφθείς είναι ύποπτος ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη την προηγουμένη της επίθεσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλη μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Ωστόσο η δεύτερη πηγή συνέστησε επιφυλακτικότητα λόγω της φύσης των συνομιλιών που είχε ο συλληφθείς με τον δράστη.

Σύμφωνα με άλλη πηγή προσκείμενη στην έρευνα, ο 47χρονος συνελήφθη στις 21:50 τοπική ώρα.

Η Τυνησία, η οποία καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στη Νίκαια, ξεκίνησε επίσης έρευνα για την υπόθεση.

Καθώς μια ομάδα της δημοτικής αστυνομίας της Νίκαιας προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει, ο 21χρονος δράστης προχώρησε προς τις δυνάμεις της τάξης “με απειλητικό τρόπο, φωνάζοντας Αλλάχ Ακμπάρ και αναγκάζοντάς τις να πυροβολήσουν”, σύμφωνα με τον Ρικάρ.

Δίπλα στον δράστη, η αστυνομία βρήκε ένα Κοράνι, δύο τηλέφωνα και το όπλο του εγκλήματος “ένα μαχαίρι 30 εκατοστών με λάμα 17 εκατοστών”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετέβη στον τόπο του εγκλήματος, καταδίκασε μια “ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση” και ανακοίνωσε την ενίσχυση του σχεδίου ασφαλείας Vigipirate: ο αριθμός των στρατιωτών που θα περιπολούν στους δρόμους θα αυξηθεί από 3.000 σε 7.000.

Ο πρόεδρος μαζί με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση σήμερα συμβουλίου Άμυνας.

“Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας, της αγάπης μας για την ελευθερία”, δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος επίσης στην επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε χθες ένας φρουρός του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα, της Σαουδικής Αραβίας, περίπου την ίδια ώρα.

“Στη Γαλλία, υπάρχει μόνον μία κοινότητα. Είναι η εθνική κοινότητα. Θέλω να πω σε όλους τους συμπολίτες μας, όποια κι αν είναι η θρησκεία τους, αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, ότι εμείς οφείλουμε αυτές τις ώρες να είμαστε ενωμένοι και να μην υποχωρήσουμε καθόλου στο πνεύμα διχασμού”, πρόσθεσε.

Η επίθεση στη Νίκαια σημειώθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την δολοφονία ενός καθηγητή Ιστορίας σε σχολείο της περιοχής του Παρισιού, ο οποίος έγινε στόχος αφού είχε δείξει στην τάξη του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Ο αποκεφαλισμός του από έναν 18χρονο Ρώσο ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής συγκλόνισε τη χώρα.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε έκτοτε ότι η Γαλλία δεν θα απαρνηθεί τα σκίτσα αυτά. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν κρίση με τον μουσουλμανικό κόσμο, όπου πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τα αιτήματα για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

 

“Βαρβαρότητα”

Σήμερα ο γαλλικός Τύπος απηχεί το σοκ που προκάλεσε η νέα τζιχαντιστική επίθεση: “Νίκαια: η ισλαμιστική βαρβαρότητα μαίνεται κατά της Γαλλίας”, τιτλοφορείται η Le Figaro, “Ο φαύλος κύκλος της τρομοκρατίας”, σημειώνει η Liberation.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν χθες “με τους πλέον απερίφραστους όρους” την επίθεση, εκφράζοντας “την αλληλεγγύη” τους στη Γαλλία.

“Καλούμε τους ηγέτες όλου του κόσμου να εργαστούν για τον διάλογο και την συννενόηση μεταξύ των κοινοτήτων και των θρησκειών κι όχι τον διχασμό”, σημείωσαν.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν καταδίκασαν επίσης την επίθεση αυτή κατά μιας “συμμαχικής” χώρας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα και πολλές μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν καταδίκασαν “απερίφραστα” την επίθεση αυτή, ενώ η Τυνησία εξέφρασε την “αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και τον λαό της Γαλλίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ