today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

ΗΠΑ- Εκλογές 2020: Οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν πάνε να ψηφίσουν

Στις ΗΠΑ η πλειονότητα όσων είναι κάτω των 30 ετών συνήθως δεν ψηφίζει. Όμως φέτος, σε αυτές τις προεδρικές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέοι θα πάνε στις κάλπες μαζικά, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν σε πολιτείες- κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν ή η Αριζόνα.

Το 2016 λιγότεροι από τους μισούς νέους ηλικίας 18 με 29 ετών πήγαν να ψηφίσουν και να επιλέξουν μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ενόψει της μάχης των 70χρονων –του Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν–, καταβάλλονται μαζικές προσπάθειες, κυρίως μέσω διαδικτύου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για να κινητοποιηθούν αυτοί οι νέοι που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% των ψηφοφόρων.

«Η ψήφος μας είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ, όμως πολλοί από εμάς δεν το γνωρίζουμε. Πιστεύουν ότι οι φωνές μας δεν μετρούν», εξήγησε η 19χρονη Κέιτλιν Άπκονγκ, φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θα ψηφίσει για πρώτη φορά φέτος και είναι ακτιβίστρια του κινήματος New Voters Project, το οποίο είναι ενεργό σε 100 πανεπιστημιουπόλεις.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι το 63% των Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών σκοπεύει να ψηφίσει φέτος, έναντι του 47% τέσσερα χρόνια πριν. Μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, η μεγάλη πλειοψηφία –το 60%– στηρίζει έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ το 49% στήριζε την Κλίντον το 2016.

 

Βίντεο παιχνίδια και «ντραγκ σόου»

Καθώς οι ψηφοφόροι αυτοί είναι πιο θετικοί σε «αριστερά» ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύθμιση της οπλοκατοχής, οι Δημοκρατικοί καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από τους Ρεπουμπλικάνους για να τους ενθαρρύνουν να ψηφίσουν, κυρίως στις αμφίρροπες πολιτείες.

Η οργάνωση NextGen America, η οποία χρηματοδοτείται από τον Δημοκρατικό δισεκατομμυριούχο Τομ Στάιερ, έχει εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους από το 2016 περισσότερους από 22.000 νέους μόνο στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την Λαρίσα Σβάιτσερ τοπική αρμόδια της οργάνωσης. Επίσης περισσότεροι από 50.000 νέοι έχουν δεσμευθεί να πάνε να ψηφίσουν.

Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά στην Πενσιλβάνια ή στο Μίσιγκαν, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά μόλις 44.000 και 11.000 ψήφων αντίστοιχα το 2016.

«Έχουμε πολλή εξουσία σε αυτές τις εκλογές, οι νέοι ψηφίζουν ήδη πολύ περισσότερο από το 2016», δήλωσε η Σβάιτσερ, επικαλούμενη τα στοιχεία για την πρώιμη ψηφοφορία.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, που ανάγκασε τη NextGen να μεταφέρει σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις της στο διαδίκτυο, η οργάνωση έχει στρατολογήσει περίπου 3.000 “influencers”, οργάνωσε μια συνάντηση μέσω του βιντεοπαιχνιδιού “Animal Crossing” αλλά και «ντραγκ σόου» προκειμένου να αναφερθεί σε ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και άλλα διαδικτυακά φόρουμ για θέματα που θεωρείται ότι αφορούν τους φοιτητές.

Με το κλείσιμο πολλών πανεπιστημίων, «η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν αναγκάστηκε να επιδείξει μεγάλη εφευρετικότητα για να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους (…) όμως αυτό παραμένει πρόκληση», σχολίασε ο Τομ Μπόνιερ πρόεδρος της οργάνωσης TargetSmart που συγκεντρώνει δεδομένα μάρκετινγκ.

Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια των Δημοκρατικών, η 31χρονη γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κόρτες έπαιξε αυτή την εβδομάδα στην πλατφόρμα Twitch το δημοφιλές παιχνίδι “Among Us” για να ενθαρρύνει τους νέους να ψηφίσουν. Αποτέλεσμα: σχεδόν 500.000 άνθρωποι το παρακολούθησαν, ρεκόρ για το Twitch.

 

Κόπωση αλλά ελπίδα

Σύμφωνα με την Τζοάνα Μάντρι, η οποία είναι υπεύθυη μιας ομάδας που κινητοποιεί του νέους στο πλαίσιο του Campus Election Engagement Project, αυτές οι διαδικτυακές εκδηλώσεις έχουν στόχο μια γενιά κολλημένη στο κινητό της τηλέφωνο.

Η Ράνια Ζακάρια, φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία εργάζεται στο πλευρό της Μάντρι, παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει μια κάποια «κόπωση από το Zoom» στις επαφές της με τους φοιτητές.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να αντιμετωπίσω το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης», δήλωσε η νεαρή αυτή γυναίκα, που παραμένει σε καραντίνα στη Φιλαδέλφεια. «Όμως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που στηρίζουν τον σκοπό μας, αυτό μου δίνει ώθηση για να συνεχίσω».

Και το να πάνε στις κάλπες «θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να μην πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή, από μια άλλη πανδημία ή τα όπλα», επεσήμανε η Έμα Ρόουλαντ υπεύθυνη στην Αριζόνα της οργάνωσης March of Our Lives, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και μάχεται κατά της οπλοκατοχής μετά το μακελειό στο λύκειο Πάρκλαντ της Φλόριντα.

«Οι νέοι το κατανοούν και λένε “Ίσως πρέπει να πάω να ψηφίσω (…) αυτό ίσως βοηθήσει να μην μείνω κλεισμένος μέσα για άλλους επτά μήνες”», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ