today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Αίγυπτος-ελληνική παροικία: Εκδήλωση μνήμης στο Ελ Αλαμέιν

Μία τελείως διαφορετική επέτειο της ιστορικής μάχης του Ελ Αλαμέιν εόρτασε φέτος η Αίγυπτος και η ελληνική παροικία της Χώρας του Νείλου, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για τον κορονοϊό.

Στα δεδομένα των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, η 78η επέτειος της μεγάλης μάχης που έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους του ιταλογερμανικού άξονα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν συγκέντρωσε κατά συνέπεια το πλήθος των Πρέσβεων από πολλές χώρες, που έρχονταν κάθε χρόνο να αποδώσουν το φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία, πολλοί εκ των οποίων και πολλοί Αιγυπτιώτες που χάθηκαν στις μάχες εκείνης της εποχής του 1942.

Ούτε – δικαιολογημένα – ήταν πολύς ο κόσμος που ήρθε να δώσει το τιμητικό «παρών», ενώ και τα σχολεία και οι Πρόσκοποι εκπροσωπήθηκαν με μικρές ομάδες. Ακόμη και η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δεν κατέφτασε στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο πάντοτε των ίδιων περιοριστικών μέτρων για την παγκόσμια πανδημία.

Πλέον συγκινητική στιγμή, ήταν η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου, ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη όσων θυσίασαν τη ζωή τους σε αυτές τις κρίσιμες μάχες που σηματοδότησαν την ιστορία του 20ού αιώνα.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στους νεκρούς του ελ Αλαμέιν, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος μάλιστα – ως Αιγυπτιώτης – θυμήθηκε κατά το σημερινό πανηγυρικό που εκφώνησε, την εποχή που ο ίδιος έζησε πριν από 45 χρόνια, όταν τότε σαν μαθητής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, είχε επανειλημμένως παραβρεθεί σε αυτήν την υποβλητική τελετή, ανάμεσα στους Έλληνες Ναυτοπρόσκοπους.

Εκδηλώσεις που και τότε και τώρα, όπως είπε, έχουν σκοπό τους να τιμηθούν οι 70.000 περίπου μαχητές που έχασαν τη ζωή τους στις δύο μάχες του Ελ Αλαμέιν του 1942, στην περιοχή αυτή που στα αραβικά ονομάζεται «οι δύο σημαίες» (Ελ Αλαμέιν), δείχνοντας στην πράξη ότι πλέον δεν υπάρχουν εχθροί, ενώ όλη αυτή η τοποθεσία όπου κάποτε αποτελούσε πεδίο των μαχών σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό τουριστικό θέρετρο κατά μήκος της ωραίας παραλίας που την περιβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μάλιστα, παρόντος του Αιγυπτίου υψηλού στρατιωτικού αξιωματούχου, που για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε και εκείνος με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία και του Κυπρίου αναπληρωτή Πρέσβη κ. Κώστα Χριστοφίδη, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Νίκος Γαριλίδης μίλησε για τον «πυκνό πολιτικό χρόνο» της δεκαετίας του 1940, όπου το Αλβανικό έπος μπορεί να παρομοιαστεί με τη Μάχη του Μαραθώνα, οι Θερμοπύλες με το Ρούπελ, το Ελ Αλαμέιν με τη Νίκη στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια το Ρίμινι με τη Νίκη των Πλαταιών, ενώ ο καταστρεπτικός εμφύλιος πόλεμος θυμίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, που μας αφηγείται ο Θουκυδίδης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Έλληνας Πρέσβης.

Για να τονίσει ο κ. Γαριλίδης, αμέσως μετά το τρισάγιο που ετέλεσε ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός, ότι «σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά δεν στερείται φίλων και είναι ευτυχής για τις άριστες σχέσεις με τη φίλη Αίγυπτο».

«Και η καλύτερη τιμή για τους πεσόντες είναι να εργαζόμαστε συνειδητά για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, την ενίσχυση της ανάπτυξης, της παιδείας και της αλληλεγγύης, καθιστώντας σαφές ότι, αν χρειαστεί, θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα ηρωικών γενεών οι οποίες έγραψαν ιστορία, όπως εδώ στο Ελ Αλαμέιν».

Το τιμητικό παρών στις εκδηλώσεις καταθέτοντας και στέφανα έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Σιόκας, ο οικονομικός επόπτης της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Γιόσρι, αμέσως μετά τον Αιγύπτιο εκπρόσωπο και τον ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Γιώργο Χατζή ΠΝ, καθώς επίσης η πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κα Λιλίκα Θλιβίτου, εκπρόσωποι των προσκόπων και των σχολείων παρουσία της αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κας Σωτηρίας Μπέτα, του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρου Καζαμία, του εκπροσώπου των προσκόπων, Άρη Μαρκοζάνη και Χρήστου Αντωνίου και άλλων επισήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ