today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Η έκρηξη μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα των νέων κρουσμάτων εντείνει την ανησυχία των ειδικών ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών», επισήμανε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε πως στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) τίθεται από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, ενώ στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) παραμένουν τα Γιάννενα , μιας και οι δείκτες επικινδυνότητας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι οριακοί μεταξύ των δύο επιπέδων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σε τρεις ημέρες , δηλαδή το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Ακόμη, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού, σε επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών .

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε «ιδιαίτερη έκκληση» προς τους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών, των Ιωαννίνων, «όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου» να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Επιπλέον, τόνισε ότι μαζί με τους περιφερειάρχες και τους αιρετούς, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης, μια προσπάθεια που, όπως υπογράμμισε, θα ενταθεί τις επόμενες μέρες αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και να αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας. Πάντα με ένα μοναδικό απόλυτο κριτήριο, την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας», σημείωσε.

«Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: Εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», τόνισε.

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ