today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Γαλλία: Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας – Περισσότεροι από 2 στους 3 Γάλλους δεν θα βγαίνουν το βράδυ

Περισσότεροι από 2 στους 3 Γάλλους θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους το βράδυ, από το προσεχές Σάββατο, λόγω της επέκτασης του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής επικράτειας, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του δεύτερου κύματος του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι ζωές 46 εκατομμυρίων Γάλλων θα επηρεάζονται πλέον από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 21.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί.

«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι σκληρές και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες μας θα δοκιμαστούν σκληρά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος αναμένει ότι ο μήνας Νοέμβριος θα είναι «δύσκολος» και ο αριθμός των νεκρών θα «συνεχίσει να αυξάνεται».

Έως σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορούσε 20 εκατομμύρια Γάλλους, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του.

Η επέκταση του μέτρου θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00.

Έπειτα από ένα πρώτο κύμα με περισσότερους από 30.000 νεκρούς την Άνοιξη, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη, εδώ και εβδομάδες, με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Συνολικά, η χώρα μετρά περισσότερους από 34.000 θανάτους λόγω της ασθένειας Covid-19 και 2.239 ασθενείς βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή στις ΜΕΘ, ένας αριθμός υψηλότερος από εκείνον του Μαΐου.

«Εάν δεν ενώσουμε συλλογικά τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε την επιδημία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δραματική κατάσταση και θα χρειαστεί να εξετάσουμε πολύ σκληρότερα μέτρα», εξήγησε ο Ζαν Καστέξ.

«Έχουμε ακόμη χρόνο να το αποφύγουμε αυτό, όμως δεν έχουμε πολύ χρόνο», τόνισε.

Η Γαλλία δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται από την αναζωπύρωσης της επιδημίας.

«Όλη η Ευρώπη “φλέγεται”», υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Τσεχία, την Αγγλία, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ